REZULTATE FINALE ALEGERI FRANŢA. Emmanuel Macron şi Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, urmat la mică distanţă de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, potrivit Reuters.

22335 afișări
Imaginea articolului REZULTATE FINALE ALEGERI FRANŢA. Emmanuel Macron şi Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Macron şi Le Pen, clasaţi pe primele locuri, potrivit unor exit-poll-uri realizate la mijlocul zilei

UPDATE 7.50 Emmanuel Macron cere sprijinul patrioţilor împotriva ameninţări reprezentate de naţionalişti

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), face un apel la patrioţi să-l susţină în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial unde se va confrunta cu Marine Le Pen, autoproclamată "candidata poporului", informează agenţia de ştiri Reuters.

"Vreau să fiu preşedintele patrioţilor împotriva ameninţări reprezentate de naţionalişti", a declarat Macron în seara alegerilor.

"Într-un singur an am schimbat faţa politicii franceze", a mai declarat politicianul în discursul susţinut în faţa membrilor organizaţiei civice În Mişcare! En marche!, liberal-socială), care a fost fondat în urmă cu doar un an.

Macron a mai promis că va fi "vocea speranţei" pentru Franţa şi Europa.

UPDATE 7.30 Macron şi Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale-rezultate finale

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, fiind urmat de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, potrivit Reuters.

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (LR, centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), cu 19,64%.

Socialistul Benoît Hamon a luat 6,35% din voturi.

Prezenţa la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, informează cotidianul Le Figaro.

UPDATE 22:29 Le Pen se autoproclamă "candidatul poporului"şi promite să elibereze francezii de elitele arogante

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Naţional, a mulţumit "alegătorilor patrioţi" pentru "rezultatul istoric" şi a promis că "va elibera poporul francez de elitele arogante", relatează BBC News online.

UPDATE 22:04 François Fillon, clasat pe locul al treilea potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, a anunţat că va vota cu Emmanuel Macron la cel de-al doilea tur de scrutinului prezidenţial din Franţa, notează Le Figaro.

În primul discurs după înfrângerea sa în primul tur al prezidenţialelor, Fillon a anunţat că va vota cu Macron, care se va confrunta cu Marine Le Pen în cel de-al doilea tur al alegerilor, programat pentru data de 7 mai.

Fillon a avertizat împotriva pericolului reprezentat de extremism, adăugând că victoria lui Le Pen ar reprezenta un eşec pentru Franţa.

UPDATE 21:06 Macron şi Le Pen, pe primele locuri 

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (LR, centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu 19,5% din sufragii, la egalitate cu Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga).

Socialistul Benoît Hamon a luat doar 6,2% din voturi, potrivit unui realizate la ieşirea de la urne de Ipsos-Sopra Steria pentru Le Monde, France Télévisions, Radio France.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Institutul Elabe pentru postul BMFTV, indică rezultate aproximativ similare, cu Macron având 23,7% din voturi, urmat de Le Pen cu 22%. Fillon şi Jean-Luc Mélenchon sunt la egalitate, tot cu 19,5%.

Un exit-poll realizat de Kantar Sofres-OnePoint pentru cotidianul Le Figaro îi plasează pe Macron şi Le Pen la egalitate, cu 23%, în timp ce Fillon şi Jean-Luc Mélenchon au amândoi 19%.

Sondajele de opinie realizate la ieşirea de la urne indică clar faptul că niciun candidat nu a reuşit să obţină victoria din primul tur, astfel că primii doi clasaţi urmează să se confrunte în cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru data de 7 mai.

Prezenţa la urne a fost, conform datelor sondajelor la ieşirea de la urne, de 80% din totalul persoanelor cu drept de vot.

UPDATE 19:46 Macron şi Le Pen, clasaţi pe primele locuri, potrivit unor exit-poll-uri realizate la mijlocul zilei

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se clasează pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, potrivit unor sondaje realizate la ieşirea de la urne, informează postul public belgian RTBF.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), are 24% din voturi, urmat de Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional (extremă-dreapta), cu 22%.

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) se clasează pe locul trei, cu 20,5% din sufragii, urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), cu 18%.

Urnele s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României), urmând să se închidă la ora locală 19.00 (20.00 ora României). La Paris şi în alte oraşe mari, alegătorii îşi vor putea exprima susţinerea pentru candidaţii înscrişi în cursa electorală până la ora 20.00 (21.00 ora României).

Legea electorală franceză interzice publicarea de exit-poll-uri înainte de încheierea procesului de vot.

UPDATE 15:07 Votul a fost reluat la secţia din estul Franţei evacuată din cauza unui vehicul suspect

Geniştii au inspectat vehiculul şi au anulat alerta în scurt timp, astfel că procesul de vot a fost reluat, relatează BBC News online.

Publicaţia L'Est républicain a relatat că în maşină a fost descoperită o puşcă.

Până în acest moment, nu există informaţii în legătură cu persoanele aflate în vehicul, care ar fi fugit, lăsând motorul pornit.

14.00 Secţie de vot din estul Franţei, evacuată din cauza unui vehicul suspect. Autorităţile au evacuat o secţie de vot din oraşul Besançon după ce în zonă a fost găsit abandonat un vehicul furat, a declarat un oficial din cadrul Ministerului francez de Interne, care a precizat că o echipă de genişti a fost chemată pentru a cerceta vehiculul, relatează Reuters online.

Vehiculul suspect avea numere de înamtriculare false, iar motorul era pornit, a adăugat oficialul.

 

 

 

Scrutinul are loc în contextul unui atac terorist petrecut recent la Paris şi care ar putea avea efecte majore asupra rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Autorităţile franceze au avertizat că există un risc ridicat pentru un atentat în ziua alegerilor şi au anunţat măsuri sporite de securitate, cu aproximativ 50.000 de membri ai forţelor de ordine mobilizaţi pentru a asigura siguranţa publică.

-------------------------------------

Alegătorii francezi au început duminică să voteze în primul tur al scrutinului prezidenţial, considerat drept un test major pentru viitorul Uniunii Europeane. O victorie a „favoritului Bruxelles-ului", Emmanuel Macron, ar revitaliza UE, dar Uniunea are motive serioase să se teamă de o victorie a lui Le Pen sau Mélenchon. Cu doi eurosceptici convinşi şi un pro-european efervescent printre cei patru candidaţi care se întrec umăr la umăr în primul tur de scrutin pentru preşedinţia Franţei, fiecare cu şanse reale de a ajunge în confruntarea finală, alegerile prezidenţiale din Franţa ar putea, deopotrivă, să destrame sau să întărească Uniunea Europeană. Ultimul sondaj dinaintea prezidenţialelor, publicat vineri seară, relevă o uşoară creştere pentru Emmanuel Macron, care este creditat cu 24,5% din intenţiile de vot. El este urmat de Marine Le Pen cu 22,5%, François Fillon cu 19,5% et Jean-Luc Mélenchon cu 18,5%.

Sondajele de opinie indică o cursă strânsă între primii patru candidaţi astfel că rezultatul acestui prim tur de scrutin este extrem de imprevizibil.

Accederea euroscepticilor Jean-Luc Melenchon (extremă-stânga) sau Marine Le Pen (extremă-dreapta) în turul al doilea ar reprezenta o victorie importantă pentru valul de populism care l-a propulsat pe Donald Trump la Casa Albă şi a făcut posibil procesul de Brexit.

Pe de altă parte, victoria lui Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), sau a lui François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (centru-dreapta), ar reprezenta o dovadă clară a angajamentului Franţei faţă de Uniunea Europeană.

Cei aproximativ 1,3 milioane de francezii din mai multe ţări şi teritorii franceze de peste mări de pe continentul american şi Oceania au votat încă de sâmbătă pentru ca opţiunea lor să nu fie influenţată de primele rezultate anunţate după închiderea urnelor din Franţa continentală.

Cetăţenii francezi din România îşi aleg preşedintele

Cetăţenii francezi aflaţi pe teritoriul României îşi pot exprima votul pentru alegerea viitorului preşedinte al Franţei, la una dintre cele trei secţii de votare deschise duminică, de la ora 8, informează Ambasada Franţei în România.

Cetăţenii francezi îşi pot exprima votul la una dintre cele trei secţii de votare de pe teritoriul României. Astfel, de la ora 8, până la ora 19, urnele vor fi deschise la sediul Ambasadei Franţei în România, din Bucureşti, la Institutul francez din Cluj, sau la Institutul francez din Iaşi.

Votul se poate exprima în baza buletinului de identitate sau a paşaportului, informează Ambasada Franţei în România.

Aproape 47 milioane de votanţi, aşteptaţi duminică la urne pentru a alege noul preşedinte al Franţei

Aproape 47 milioane de francezi cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, în primul tur al scrutinului prezidenţial, după o campanie dominată de scandaluri şi discuţii despre imigraţie, viitorul Franţei în Uniunea Europeană şi terorism.

Alegătorii vor avea ocazia să-şi exprime opţiunea în cele peste 66.546 de secţii deschise în Franţa şi în străinătate.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României), urmând să se închidă la ora locală 19.00 (20.00 ora României). La Paris şi în alte oraşe mari, alegătorii îşi vor putea exprima susţinerea pentru candidaţii înscrişi în cursa electorală până la ora 20.00 (21.00 ora României).

Rezultatele primelor exit-polluri sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor.

Unsprezece candidaţi s-au înscris în cursa pentru Palatul Elysee, însă doar cinci dintre aceştia au şanse reale să ajungă în turul al doilea, sondajele indicând că cel mai probabil niciun candidat nu va reuşi să obţină victoria din primul tur.

Francois Hollande este primul preşedinte în funcţie din istoria modernă a Franţei care nu candidează pentru un al doilea mandat, din cauza popularităţii scăzute.

Cele mai recente sondaje arată că peste o treime din alegători nu sunt decişi cu cine vor vota în primul tur, iar rata de absenteism se estimează că se va ridica la aproximativ 29%, un nivel neobişnuit de ridicat pentru Franţa.

Cu doi dintre cei cinci candidaţi principali reprezentând extremele pe eşichierul politic, scrutinul prezidenţial din Franţa este considerat crucial pentru viitorul Uniunii Europene.

Scrutinul are loc în contextul unui atac terorist petrecut recent la Paris şi care ar putea avea efecte majore asupra rezultatului alegerilor.

Autorităţile franceze au anunţat măsuri sporite de securitate, cu aproximativ 50.000 de membri ai forţelor de ordine mobilizaţi pentru a asigura siguranţa publică.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), este creditat cu 24% din intenţiile de vot, înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, fiind urmat de populista Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, care va fi învinsă categoric în turul doi. Potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial comandat de Paris Match şi Sud Radio, Emmanuel Macron, liderul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), va fi votat de 24% dintre cetăţenii francezi în primul tur de scrutin. Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional (extremă-dreapta), este creditată cu 22,5% (cu 1,5% mai puţin decât săptămâna trecută), în timp ce François Fillon, candidatul formaţiunii Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, centru-dreapta), are o susţinere electorală de 19,5%. Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), ar primi 18,5% din voturi, iar socialistul Benoît Hamon este creditat cu doar 7%.

În turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, programat pe 7 mai, raportul Emmanuel Macron / Marine Le Pen va fi 61%-39%, în timp ce François Fillon ar obţine un scor de 57%-43% în faţa lui Marine Le Pen. În cazul unui duel Emmanuel Macron / François Fillon, primul s-ar impune cu 65% la 35%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici