Rezultatele parţiale confirmă că Ianukovici şi Timoşenko intră în turul doi

Candidatul prorus Viktor Ianukovici a câştigat duminică primul tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, obţinând 35,85 la sută din voturi, şi se va confrunta în al doilea tur, la 7 februarie, cu premierul Iulia Timoşenko, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, publicate luni de Comisia Electorală Centrală.

19 afișări
Imaginea articolului Rezultatele parţiale confirmă că Ianukovici şi Timoşenko intră în turul doi

Rezultatele parţiale confirmă că Ianukovici şi Timoşenko intră în turul doi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ianukovici a devansat-o cu circa 11 puncte pe Timoşenko, aceasta obţinând 24,69 la sută din voturi, potrivit rezultatelor parţiale obţinute după numărarea buletinelor din 77,85 la sută dintre birourile de vot.

El pare a-şi lua revanşa faţă de Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko, care l-au umilit în 2004 prin invalidarea "victoriei" sale prezidenţiale pentru fraude masive, ca urmare a mişcării populare prooccidentale ce a rămas în istorie sub numele de "revoluţia portocalie".

Cunoscută pentru perseverenţa sa, Iulia Timoşenko a declarat duminică, în timpul unei apariţii publice, că "Ianukovici, care reprezintă sferele criminale, nu are nici o şansă".

Candidatul prorus a afirmat, în schimb, că adversara sa a apărut "cu disperare" în intervenţia sa. "Această zi a fost un referendum (pentru echipa "portocalie"). Ei au fost judecaţi de popor şi această judecată este dreaptă", a adăugat el.

Pe al treilea loc s-a plasat fostul bancher Serghei Tighipko, care a obţinut 13 la sută din voturi.

Conform rezultatelor anunţate după numărarea a 50,36 la sută din voturi, preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, erou al "revoluţiei portocalii" de la sfârşitul lui 2004 în urma căreia a ajuns la putere, care a devenit ulterior foarte nepopular, s-a clasat pe locul al cincilea, obţinând numai 4,87 la sută din voturi şi nemaiavând posibilitatea de a fi reales. El a fost devansat de fostul preşedinte al Parlamentului Arseni Iaţeniuk, care a obţinut 6,8 la sută din voturi.

Cunoscut ca fiind prooccidental şi susţinător fervent al aderării la NATO, Iuşcenko i-a dezamăgit pe compatrioţii săi deoarece nu a reuşit să combată corupţia şi criza economică ce afectează Ucraina, pe fondul conflictelor politice cu Iulia Timoşenko şi tensiunilor cu Moscova.

Circa 36 de milioane din totalul de 46 de milioane de cetăţeni ucraineni au fost chemaţi duminică la urne.

Oricare ar fi învingătorul, acesta nu va beneficia de o situaţie uşoară deoarece va trebui să conducă o ţară instabilă politic, afectată de criză şi sprijinită financiar de peste un an de către Fondul Monetar Internaţional.

După ce a avut relaţii tensionate cu Moscova sub preşedinţia lui Iuşcenko, Ucraina va trebui să revină la o politică "de echilibru al intereselor" între Occident şi Rusia, apreciează numeroşi analişti.

Cei doi candidaţi, plasaţi pe primele locuri în scrutinul de duminică, promit o apropiere faţă de Uniune Europeană, deşi nu există încă posibilitatea aderării, privilegiind de asemenea şi relaţia cu Rusia.

"Cei doi candidaţi convin Rusiei atât timp cât se poate declara că s-a sfârşit războiul diplomatic (dintre Moscova şi Kiev)", notează luni cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta.

"Odată ales în funcţia de preşedinte, Timoşenko sau Ianukovici vor încerca să facă tot posibilul pentru a normaliza relaţiile cu Rusia", subliniază aceeaşi publicaţie.

"Timoşenko sau Ianukovici, în orice caz, relaţiile dintre Moscova şi Kiev vor deveni mai constructive", a declarat preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din cadrul Camerei inferioare a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, citat luni de cotidianul oficial Rossiskaia Gazeta.

Procesul de votare s-a desfăşurat în general calm, cu excepţia unei polemici privind observatorii georgieni din regiunea Doneţk, fieful electoral al lui Ianukovici.

Unul dintre candidaţi, Volodimir Litvin, a anunţat că nu recunoaşte aceste alegeri pe care le consideră "nedemocratice". Iaţeniuk a precizat de asemenea că nu exclude o acţiune în justiţie dacă fraudele se vor dovedi a fi adevărate.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rata de participare a fost de 66,68 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici