Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România, în atenţia presei germane

Rezultatul alegerilor prezidenţiale şi situaţia politică din România s-a aflat luni în atenţia cotidienelor germane, care se concetrează asupra posibilei fraudări a scrutinului prezidenţial prin turism electoral, relatează Deutsche Welle.

31 afișări
Imaginea articolului Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România, în atenţia presei germane

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România, în atenţia presei germane (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Cotidianul Taz a publicat un editorial semnat de istoricul de origine bănăţeană, William Totok, care îi califică pe toţi candidaţii la preşedinţia României drept lipsiţi de credibilitate.

Potrivit lui Totok, preşedintele este un "maestru al manipulărilor populiste", responsabil de criza guvernamentală. De asemenea, el susţine că referendumul ar reprezenta un atac la adresa "celei mai importante instituţii democratice", având ca principal scop să îi slăbească pe adversarii lui Traian Băsescu. Totodată, autorul susţine că Băsescu şi-a erodat şi mai mult prestigiul prin refuzul numirii lui Klaus Johannis în funcţia de premier.

"Cursă strânsă în Carpaţi" titrează Koelner Stadtanzeiger făcând o trecere în revistă a candidaţilor care au ajuns în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, dar şi a acuzaţiilor de fraudă apărute pe durata acestui scrutin.

Cotidianul face referire şi la cauzele declanşării crizei guvernamentale în România, subliniind că "la începutul lunii octombrie, Partidul Social-Democrat (PSD) a denunţat coaliţia cu Partidul Democrat Liberal (PDL)", pentru ca apoi "Parlamentul să debarce Executivul condus de Emil Boc, iar ţara să fie condusă de atunci (...) de un cabinet interimar. Va fi misiunea noului şef al statului să desemneze un nou premier", notează Koelner Stadtanzeiger.

De asemenea, publicaţia evidenţiază importanţa acestei misiuni pe fondul "necesităţii de a se recâştiga încrederea FMI" pentru obţinerea împrumutului.

"O luptă hotărâtă împotriva corupţiei precum şi asanarea bugetului public se aşteaptă mai degrabă din partea unui Guvern apropiat de Băsescu decât de la tabăra lui Geoană", conchide cotidianul, făcând referire la măsurile de austeritate şi reformele cerute de FMI.

Berliner Zeitung critică posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale prin turism electoral, în vreme ce cotidianul austriac Die Presse aminteşte de situaţia creată înaintea balotajului de la prezidenţialele din 2004, când Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase.

Die Presse face referire la acţiunile de curtare a electoratului liberal începute de preşedintele în exerciţiu şi de liderul social-democrat, punând accent pe semnificaţiile victoriei repurtate de iniţiativa lui Băsescu de restructurare a Parlamentului.

Potrivit cotidianului, faptul că "peste 87 la sută din alegători au aprobat reducerea numărului de parlamentari, iar peste 77 la sută s-au pronunţat pentru un Legislativ unicameral constituie un puternic indiciu referitor la gradul înalt de nemulţumire generat de un Parlament considerat corupt".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici