Roma: Ministrul italian al Economiei cere ponderarea tonului eurosceptic al coaliţiei de guvernământ

Giovanni Tria, ministrul italian al Economiei, a lansat joi un apel la liderii coaliţiei de guvernare să-şi tempereze tonul cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru următorii şapte ani, motivând că ar putea afecta negativ economia italiană, relatează Reuters.

496 afișări
Imaginea articolului Roma: Ministrul italian al Economiei cere ponderarea tonului eurosceptic al coaliţiei de guvernământ

Roma: Ministrul italian al Economiei cere ponderarea tonului eurosceptic al coaliţiei de guvernământ

Apelul a fost făcut miercuri, pe cale telefonică, către Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele şi către Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului - doi politicieni eurosceptici cu o retorică populistă agresivă la adresa Uniunii Europene, ce au funcţiile de viceprim-miniştri.

De altfel, doar în urmă cu câteva zile Luigi Di Maio a ameninţat Uniunea Europeană că va fi exercitat dreptul de veto în cazul bugetului european pe şapte ani în situaţia în care blocul nu va susţine Italia în privinţa migraţiei. Iar anterior, tot Luigi Di Maio ameninţase cu privire la suspendarea contribuţiei Italiei la bugetul Uniunii Europene.

Aceste afirmaţii se suprapun, însă, unora mai vechi. În urmă cu câteva luni, cei doi lideri eurosceptici ameninţaseră cu privire la organizarea unui referendum pentru scoaterea Italiei din zona euro. Ulterior, ameninţările au fost retrase, dar nu înainte ca moneda euro să scadă în raport cu dolarul la cel mai mic nivel al primului semestru.

De aici şi decizia ministrului italian al economiei – un politician independent - de a face apel la temperare. Aspectul este cu atât mai important cu cât, potrivit Bloomberg, Italia va face apel la Banca Central Europeană (BCE) pentru a iniţia o nouă rundă de cumpărare de titluri de stat italieneşti - informaţie dezminţită ulterior de Luigi Di Maio.

Măsură ar fi menită să prevină ajute statul Italian să facă rost de lichidităţi, să prevină o scădere a rating-ului Italiei şi să atenueze efectele activităţilor speculative care ar putea avea loc şi ca urmare a declaraţiilor agresive ale celor doi vice prim-miniştrii italieni.

Italia este una dintre primele patru cele mai mari economii ale Uniunii Europene, însă are o datorie publică ce a ajuns la 132% din PIB, adică la aproximativ 2,4 trilioane de euro (2,7 trilioane de dolari).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici