"România analizează posibilitatea unei intervenţii MILITARE în Transnistria", susţine un analist moldovean

Un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării susţine că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, un expert de la Tiraspol avertizând că regimul lui Evgheni Şevciuc poate mobiliza rapid până la 50.000 de rezervişti.

30743 afișări
Imaginea articolului "România analizează posibilitatea unei intervenţii MILITARE în Transnistria", susţine un analist moldovean

Un post al armatei ruse susţine că România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria

"Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România", susţine analistul Ernest Vardanian într-o declaraţie făcută pentru Zvezda TV, un post de televiziune aparţinând Ministerului rus al Apărării.

"În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenţii în Republica Moldova şi în Transnistria", crede Vardanean, un analist moldovean de origine armeană. "Premierul Ponta este nerăbădător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este «încă»", adaugă analistul.

Vardanean sugerează că România şi Occidentul nu exclud un scenariu militar în Transnistria, care însă nu ar îngrijora Rusia, dat fiind că Moscova nu s-ar implica într-un conflict în Republica Moldova.

Scenariul prezentat de Zvezda TV nu a rămas fără ecou la Tiraspol. Expertul militar Viktor Kravţov a atras atenţia, potrivit site-ului Tiras.ru, că regimul separatist condus de Evgheni Şevciuc este capabil să mobilizeze 50.000 de militari rezervişti în doar câteva zile, pentru a face faţă unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. Situaţia s-ar schimba în cazul unui conflict cu România, stat membru NATO, adaugă Kravţov, subliniind însă că, într-o astfel de situaţie, se poate miza pe susţinerea militară a Rusiei.

Informaţiile vehiculate de postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării, nu au fost confirmate din nicio altă sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici