România, printre ţările europene cu cei mai mulţi intermediari online de droguri

România se află printre ţările din Europa unde au fost identificaţi majoritatea intermediarilor de droguri ce acţionează pe Internet, subliniază, joi, raportul anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).

168 afișări
Imaginea articolului România, printre ţările europene cu cei mai mulţi intermediari online de droguri

România, printre ţările europene cu cei mai mulţi intermediari online de droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adevărate "ţinte mişcătoare", noile droguri de sinteză se dezvoltă prin Internet şi constituie un fenomen complex faţă de care este dificil să lupţi, se arată în raportul OEDT.

Pe această piaţă "tot mai complexă" şi "în constantă mutaţie", explică Wolfgang Gotz, director al OEDT, "furnizori extrem de inovatori evită controalele antidrog, propunând substitute nereglementate".

"Ceea ce este nou", adaugă el, "este gama extinsă de substanţe explorate, comercializarea agresivă de produse care fac obiectul unei dezinformări deliberate, folosirea tot mai mare a Internetului şi viteza cu care piaţa reacţionează la măsurile de control".

"Inovaţia şi sofisticarea pieţei complică lupta antidrog", potrivit OEDT, creat în urmă cu 15 de ani şi care reprezintă în prezent un sistem transversal de monitorizare a drogurilor, ce acoperă 30 de ţări, cu o populaţie totală de peste o jumătate de miliard de persoane.

Agenţia europeană, care şi-a prezentat joi raportul la Bruxelles, susţine că "ultima etapă" a dezvoltării drogurilor de sinteză este marcată de apariţia produselor sintetice similare canabisului.

Europa este totuşi în măsură să detecteze rapid noile substanţe care apar pe piaţa drogurilor ilegale, datorită sistemului european de alertă precoce, creat în 1997, şi care a permis până în prezent supravegherea unui număr de aproximativ 90 de noi produse.

În 2008, statele membre UE au informat OEDT şi Europol despre 13 noi substanţe psihoactive, dintre care 11 noi droguri de sinteză şi două plante (kratom şi kava). Alte şase substanţe sunt derivaţi ai catinonului, un psihotrop. Un produs de sinteză JWH-018, după ce este inhalat, produce aceleaşi efecte ca şi canabisul.

Internetul este în prezent "o placă turnantă a pieţei substanţelor psihoactive şi permite intermediarilor să furnizeze unui public larg alternative la drogurile controlate", subliniază OEDT, care a studiat în 2009 115 magazine online din 17 ţări din Europa.

Majoritatea intermediarilor identificaţi pe Internet sunt stabiliţi în Marea Britanie (37 la sută), în Germania (15 la sută), Olanda (14 la sută) şi România (7 la sută).

Substanţele vândute pe Internet sunt droguri utilizate în mod tradiţional în anumite părţi din lume, dar şi "substanţe chimice sintetizate în laboratoare şi care nu au fost niciodată testate pe om", potrivit raportului.

Printre inovaţiile pieţei online figurează produsele "Spice", vândute sub formă de tămâie şi supravegheate din 2008 de către OEDT.

Ingredientele menţionate pe ambalajele "Spice" sunt plante şi materii vegetale, dar teste recente au arătat că unele loturi conţineau şi produse de sinteză similare canabisului pe care utilizatorii pot să le consume fără să îşi dea seama.

Îngrijorarea provocată de produsele de sinteză similare canabisului a făcut mai multe ţări cum ar fi Germania, Estonia sau Franţa să interzică sau să controleze vânzarea de produse cu această marcă, acestea putând să prefigureze, potrivit OEDT, "drogurile de mâine".

Produsele de substituţie au devenit foarte repede comercializate pe Internet sub diverse nume, printre care "Smoke" şi "Sence".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici