Rusia: Aproximativ 1.200 de persoane, reţinute într-o razie împotriva imigranţilor la Moscova

Primarul Moscovei a declanşat luni operaţiuni de poliţie vaste împotriva imigranţilor, după o zi de la revolte urbane cu caracter xenofob în care au fost rănite 32 de persoane şi care evidenţiază ascensiuna sentimentelor antiimigraţie şi ultranaţionaliste în Rusia.

140 afișări
Imaginea articolului Rusia: Aproximativ 1.200 de persoane, reţinute într-o razie împotriva imigranţilor la Moscova

Rusia: Aproximativ 1.200 de persoane, reţinute într-o razie împotriva imigranţilor la Moscova (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aproximativ 1.200 de persoane au fost reţinute luni dimineaţa într-o piaţă angro de periferie de la Biriulovo, în sudul Moscovei, unde muncesc în special imigranţi din sudul ţării sau din ţări din Caucaz şi Asia Centrală, a declarat pentru AFP serviciul de presă al Poliţiei din Moscova.

Aceste persoane au fost reţinute în vederea verificării "eventualei lor implicări în crime", a precizat poliţia.

Piaţa angro a fost luată cu asalt duminică de mii de participanţi la revolte urbane care strigau "Rusia, ruşilor!". Ei protestau faţă de asasinarea unui tânăr rus, săptămâna trecută, pe stradă, în acest cartier, de către un bărbat identificat ca originar din Caucaz.

Dintre cele 23 de persoane rănite în cursul unor confruntări, duminică seara, între participanţi la revolte şi poliţişti, opt - inclusiv doi poliţişti - au fost spitalizate, a anunţat Ministerul Sănătăţii citat de Interfax.

Primarul Moscovei Vladimir Sobianin a anunţat operaţiuni de poliţie vaste luni, după o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin.

"S-a decis, în această reuniune, să fie mobilizate forţe suplimentare, inclusiv serviciile în domeniul controlului migraţiei, pentru a reinstaura ordinea", a declarat Sobianin, citat de Interfax.

Potrivit unei jurnaliste AFP de la faţa locului, vehicule aparţinând poliţiei erau prezente în cartier luni, accesul în piaţă era blocat, iar grupuri de locuitori continuau să îşi exprime nemulţumirea şi ostilitatea faţă de imigranţi.

Postul Rosia 24 a prezentat imagini în care apar coloane de bărbaţi escortaţi, cu mâinile pe cap, de poliţişti ruşi.

Primarul Moscovei a anunţat că şi alte pieţe din capitală vor fi vizate de operaţiuni de poliţie.

Aceste pieţe alimentează oraşul cu fructe şi legume, care provin în general atât din ţară, cât şi din ţări vecine din Caucaz şi Asia Centrală.

Primarul a anunţat totodată operaţiuni de control în imobile din Moscova susceptibile că ar găzdui imigranţi clandestini.

"Acest lucru este indispensabil în vederea înţelegerii amplorii problemei şi ajutării poliţiei să găsească criminalul", a declarat el.

Locuitori din cartierul Biriulovo s-au reunit duminică pentru a cere arestarea criminalului şi închiderea pieţei, percepute ca o adevărată "pepinieră" pentru criminali, însă manifestaţia a degenerat în revoltă.

Sute de tineri au atacat, ulterior, un centru comercial.

În faţa amplorii tulburărilor, autorităţile au plasat în stare de alertă ansamblul forţelor de poliţie din capitală şi au trimis forţe antirevoltă atât la Biriulovo, cât şi în centrul Moscovei, unde se temeau că s-ar putea repeta revolte masive ultranaţionaliste ca cele din 2010.

Poliţia a anunţat, la rândul ei, reţinerea a 380 de persoane, care erau interogate luni dimineaţa.

Autorul crimei care a provocat revoltele, identificat potrivit ziarului Izvestia ca fiind un imigrant din Azerbaidjan, nu a fost arestat luni dimineaţa.

Revolte cu caracter xenofob au avut loc frecvent în ultimii ani în Rusia, marcând ascensiunea naţionalismului şi unor sentimente antiimigraţie - care au constituit una dintre mizele majore în campania pentru alegerile municipale din capitală, în septembrie.

Aleksei Navalnîi, un liberal cu accente naţionaliste, care a devenit principalul opozant al preşedintelui Putin, a cerut demisia şefului Poliţiei din Moscova şi introducerea unui regim de vize pentru ţările din Asia centrală, de unde sunt originari majoritatea muncitorilor care migrează în Rusia, într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

În decembrie 2010, după moartea unui tânăr moscovit într-o încăierare cu persoane originare din Caucaz, câteva zeci de mii de tineri naţionalişti ruşi s-au reunit în centrul Moscovei, în Piaţa Manejului, în apropiere de Kremlin, în cadrul unei manifestaţii care s-a transformat în revoltă.

În iulie, populaţia oraşului Pugacev, în regiunea Volga, s-a mobilizat prin sloganuri xenofobe, în urma unei crime atribuite unor ceceni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici