Rusia ar putea schimba politica din R.Moldova în favoarea sa prin reintegrarea Transnistriei - presă

Rusia şi-ar servi propriile interese dacă ar încuraja reintegrarea unora dintre teritoriile separatiste pe care le-a ajutat să se separe de ţările învecinate, un exemplu fiind Transnistria, care ar putea schimba echilibrul politic din Republica Moldova în favoarea Moscovei, comentează Bloomberg.

815 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea schimba politica din R.Moldova în favoarea sa prin reintegrarea Transnistriei - presă

Rusia ar putea schimba politica din R.Moldova în favoarea sa prin reintegrarea Transnistriei - presă

Problema Transnistriei nu a fost aproape deloc menţionată în campania electorală pentru alegerile parlamentare care se vor desfăşura duminică în Republica Moldova. Un motiv ar fi că politicienii moldoveni proeuropeni nu sunt interesaţi ca Transnistria să revină sub controlul Chişinăului, pentru că le-ar reduce şansele de a rămâne la putere. Teritoriul separatist cu o populaţie de aproximativ 500.000 de persoane ar determina o creştere de 15 la sută a electoratului prorus, iar comuniştii şi socialiştii ar reveni la guvernare.

Acelaşi calcul este valabil şi în Ucraina, unde prin anexarea Crimeei şi ruperea unei părţi importante din regiunile Doneţk şi Lugansk, Rusia a schimbat balanţa politică. Anterior, electoratul din estul şi vestul Ucrainei era aproximativ la egalitate, puterea fiind transferată de la o tabără la cealaltă.

Însă, în condiţiile în care Transnistria nu mai poate fi folosită pentru influenţarea Guvernului de la Chişinău, Rusia va trebui să creeze probleme în altă regiune din Republica Moldova, dacă vrea să recurgă din nou la "instrumentul" separatist. Un candidat pregătit în acest sens este minoritatea găgăuză. Rusia a deschis luna trecută un consulat în Găgăuzia şi, având aproape 2.000 de militari în Transnistria şi Flota de la Marea Neagră în apropiere, preşedintele Vladimir Putin îşi poate asigura orice rezultat prin forţă.

Totuşi, există cel puţin două variante mai paşnice de soluţionare a diferendului transnistrean. Una este ca noul Guvern moldovean să coopereze cu Uniunea Europeană şi Rusia pentru a reintegra Transnistria în cadrul unui sistem federal. Astfel, prin votul transnistrenilor, viitoarele alegeri din Republica Moldova ar fi favorabile Rusiei mulţi ani de acum înainte.

A doua variantă ar fi ca Republica Moldova să recunoască independenţa Transnistriei, în cadrul unui acord mai amplu cu Rusia. Cetăţenilor moldoveni nu le pasă prea mult de Transnistria şi ar fi bucuroşi să scape de responsabilitatea pentru datoria de patru miliarde de dolari a teritoriului faţă de Gazprom. În plus, Putin ştie probabil că, pe termen lung, Moldova se va integra în UE, conchide Bloomberg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici