Rusia efectuează exerciţii militare în Marea Arctică, lângă Alaska

Submarinele ruseşti cu propulsie nucleară au tras vineri rachete de croazieră în Arctica, în cadrul unor exerciţii militare menite să testeze gradul de pregătire al Moscovei pentru un eventual conflict în apele sale nordice îngheţate, a anunţat Ministerul Apărării, citat de Reuters.

1068 afișări
Imaginea articolului Rusia efectuează exerciţii militare în Marea Arctică, lângă Alaska

Sursa foto: Profimedia

Exerciţiile, denumite Umka-2022, au avut loc în Marea Chukchi, o porţiune estică a Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska.

Rusia consideră vastul teritoriu arctic ca având un interes strategic vital şi de ani de zile îşi consolidează capacităţile militare în regiune, ceea ce ridică semnale de alarmă în Occident.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că două submarine cu propulsie nucleară - Omsk şi Novosibirsk - au tras rachete de croazieră anti-navă din Marea Chukchi, lovind ţinte la o distanţă de 400 de kilometri (250 de mile).

Ministerul a publicat un videoclip pe reţelele de socializare care arată că rachetele au fost lansate de pe nave situate în puncte de pe ruta maritimă nordică - un canal de transport comercial pe care Rusia îl promovează ca o alternativă pentru navele de marfă care călătoresc între Europa şi Asia.

Moscova a continuat un program de exerciţii militare de profil înalt, chiar dacă cea mai mare parte a forţelor sale terestre sunt angajate în războiul din Ucraina. La începutul acestei luni a desfăşurat exerciţii la scară redusă în Orientul Îndepărtat rusesc, la care au participat aproximativ 50.000 de soldaţi.

Aceste exerciţii au avut loc chiar în momentul în care începea o contraofensivă ucraineană fulgerătoare care a forţat trupele ruseşti să abandoneze porţiuni de teritoriu în regiunea estică Harkov din Ucraina.

Ministerul Apărării a declarat că exerciţiile din această săptămână în Arctica sunt un test al "capacităţii şi pregătirii Rusiei de a apăra Arctica rusă prin mijloace militare".

Pe lângă lansările de rachete de pe submarine cu propulsie nucleară, sistemul rusesc de rachete de coastă "Bastion" a tras, de asemenea, rachete asupra unor ţinte aflate pe mare la o distanţă de 300 de kilometri de peninsula Chukchi - cel mai estic teritoriu rusesc.

Militarizarea regiunii arctice de către Rusia a provocat nelinişte în capitalele occidentale, în alte naţiuni arctice şi în rândul grupurilor de mediu. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că dezvoltarea militară a Rusiei în Arctica reprezintă o "provocare strategică" pentru alianţa NATO.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici