Rusia nu este caracterizată de un sistem autoritarist, apreciază Vladimir Putin

Rusia nu are un "sistem autoritar", a declarat joi preşedintele Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Moscova.

189 afișări
Imaginea articolului Rusia nu este caracterizată de un sistem autoritarist, apreciază Vladimir Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot să calific ca autoritar sistemul nostru, nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Cea mai bună dovadă este decizia mea de a pleca din funcţie după două mandate. Dacă aş fi considerat că merita să aleg calea autoritarismului, aş fi schimbat Constituţia. Era uşor de făcut", a adăugat el.

Putin a părăsit postul de preşedinte în 2008, după două mandate de patru ani. El i-a cedat locul, la vremea respectivă, lui Dmitri Medvedev, al cărui premier a devenit, după care s-a întors la Kremlin în mai.

"Am optat atunci să trec în plan secund, pentru a-mi arăta respectul faţă de legi", a subliniat Putin.

În ultimul an, Putin s-a confruntat cu o mişcare de contestare fără precedent, opoziţia reproşându-i că a limitat în mod considerabil libertăţile publice.

"Dacă cineva consideră că democraţia şi respectarea legilor sunt două lucruri diferite, se înşală. La noi există sentimentul că democraţia înseamnă troiţkism, anarhie... Dar nu este cazul", a continuat preşedintele rus.

Vladimir Putin a apreciat drept "potrivită" hotărârea adoptată cu o zi înainte de către Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) privind interzicerea adopţiilor de copii ruşi de către americani.

"Este un răspuns dat pe baza emoţiei, dar cred că este potrivit", a declarat el.

Duma de Stat a adoptat miercuri, în a doua lectură, un proiect de lege privind interzicerea adopţiei copiilor ruşi de către cetăţeni americani ca răspuns la "legea Magniţki", adoptată de către Congresul american.

"Legea Magniţki" interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite şi prevede confiscarea activelor unor oficiali ruşi implicaţi în cazul decesului în timpul detenţiei a juristului rus Serghei Magniţki, cu scopul de a preveni viitoare încălcări ale drepturilor omului.

Vladimir Putin a condamnat din nou "legea Magniţki", pe care o consideră "un act neprietenos" din partea Statelor Unite, şi a criticat "numeroasele probleme" privind drepturile omului din Statele Unite.

Americanii "păzesc oameni în închisoare de câţiva ani fără a le prezenta un act de acuzare. Este de neconceput. Îi încătuşează ca în Evul Mediu... Şi au legalizat utilizarea torturii... Imaginaţi-vă dacă am fi făcut aşa ceva la noi... Cât timp a trecut de când s-a promis închiderea (centrului militar de detenţie de la) Guantanamo?", s-a întrebat el.

Vladimir Putin s-a declarat mulţumit de situaţia economică a ţării, anunţând că "rezultatele sunt bune, în special în comparaţie cu recesiunea din zona euro şi încetinirea economică din Statele Unite. Situaţia este mult mai favorabilă la noi", spune el.

Preşedintele rus a respins zvonurile care au circulat în ultimele luni cu privire la starea sa de sănătate. "Referitor la acest subiect, răspund că puteţi aştepta în continuare!", a afirmat el.

El a declarat că este pregătit să-i acorde paşaport rusesc actorului francez Gérard Depardieu, dacă acesta doreşte.

"Dacă Gérard vrea cu adevărat un permis de şedere sau un paşaport rusesc, este o afacere rezolvată în mod pozitiv", a declarat el, în timp ce Depardieu a anunţat că intenţionează să renunţe la paşaportul francez ca urmare a unei polemici privind exilul său în Belgia din raţiuni fiscale.

"Putin mi-a trimis deja un paşaport", a declarat actorul, potrivit unor prieteni ai acestuia citaţi marţi pe site-ul de Internet al cotidianului francez Le Monde.

De asemenea, Vladimir Putin a răspuns la o întrebare despre cele două fete ale sale, mai ales că preşedintele rus este rezervat să vorbească despre viaţa personală. "Totul merge bine pentru copiii mei. Ele sunt la Moscova, îşi continuă studiile. Sunt mândru", a anunţat el.

Unui jurnalist, care i-a adresat o întrebare, i-a mărturisit că ştie când va veni sfârşitul lumii. "Ştiu că sfârşitul lumii va veni în 4,5 miliarde de ani. Este un ciclu de funcţionare a sistemului solar", a declarat Putin. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici