Rusia vede o "şansă reală" de rezolvare a dosarului nuclear iranian

Rusia vede o "şansă reală" de a rezolva problema dosarului nuclear iranian, a apreciat luni preşedintele rus Vladimir Putin înainte de reluarea negocierilor, miercuri, la Geneva.

104 afișări
Imaginea articolului Rusia vede o "şansă reală" de rezolvare a dosarului nuclear iranian

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte programul nuclear iranian, Vladimir Putin a subliniat că a apărut o şansă reală pentru găsirea unei soluţii la această problemă veche", a declarat Kremlinul într-un comunicat, după o discuţie prin telefon a preşedintelui rus cu omologul său iranian Hassan Rohani.

Preşedintele iranian a salutat "munca depusă de Rusia în cadrul negocierilor multilaterale intermediare internaţionale", potrivit aceleiaşi surse.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a subliniat la rândul său că negociatorii internaţionali ar trebui să facă totul pentru "a nu rata această şansă".

"Împărtăşesc opinia (secretarului de Stat american) John Kerry, care a declarat că nu trebuie să ratăm această şansă deoarece angajamentele pe care Iranul este pregătit să şi le asume sunt foarte substanţiale şi sunt în concordanţă cu solicitările comunităţii internaţionale", a declarat Lavrov pentru cotidianul Rossiiskaia Gazeta.

El a subliniat că Iranul este dispus să accepte suspendarea îmbogăţirii uraniului "la peste 5 la sută".

Rusia face parte din grupul 5+1, alături de ceilalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie) şi de Germania, care negociază cu Iranul.

Iranul şi marile puteri se vor întâlni din nou, miercuri, la Generva, aceasta fiind a treia reuniune în cinci săptămâni, pentru a se încerca găsirea unui acord care rareori a părut aşa de aproape.

Săptămâna trecută, speranţa unui acord s-a spulberat după trei zile de negocieri intense la Geneva, în special în urma obiecţiilor Franţei, care consideră că progresele sunt insuficiente.

În plus, Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, a apreciat că un Iran care dispune de arma atomică i-ar ameninţa existenţa şi se declară periodic dispus să desfăşoare atacuri împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Duminică, Netanyahu a subliniat că "absenţa unui acord este preferabilă unui acord prost".

Reacţionând la această declaraţie, Lavrov a apreciat că nu trebuie subestimate "capacităţile intelectuale" ale negociatorilor.

"Să suspectezi Rusia, Statele Unite şi ceilalţi participanţi la negocieri de redactarea unor documente neprofesionale şi de introducerea în ele a unor puncte slabe în regimul de neproliferare este un semn de nerespectare a capacităţilor noastre intelectuale şi a principiilor noastre politice", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

"Să sperăm într-o derulare pozitivă a negocierilor la Geneva", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici