Rusia vrea să slăbească Polonia prin raportul său privind accidentul de la Smolensk

Un consilier al şefului de stat polonez a acuzat joi Rusia că vrea să slăbească Polonia şi să provoace o criză politică internă, prin publicarea unui raport "necinstit" privind accidentul aerian de la Smolensk, în urma căruia preşedintele Lech Kaczynski şi-a pierdut viaţa.

46 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să slăbească Polonia prin raportul său privind accidentul de la Smolensk

Rusia vrea să slăbească Polonia prin raportul său privind accidentul de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ruşii au scris un raport foarte necinstit, care nu ia în calcul toate circumstanţele catastrofei; ei l-au publicat pentru a determina opoziţia să atace Guvernul polonez", a declarat profesorul Tomasz Nalecz, istoric şi consilier al preşedintelui liberal Bronislaw Komorowski.

"De multe ori în istorie, Rusia a exploatat conflicte interne poloneze, pentru a-i ridica pe polonezi unii împotriva altora, deoarece slăbirea Poloniei înseamnă sporirea influenţei Rusiei, a declarat Nalecz, pentru postul public de radio Trojka.

Un raport prezentat săptămâna trecută Moscovei de Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK) a îndreptat către Polonia întreaga responsabilitate a catastrofei care a provocat în aprilie moartea preşedintelui Kaczynski şi a altor 95 de persoane.

Comisia poloneză de anchetă a afirmat marţi că "piloţii au fost induşi în eroare privind poziţia aparatului de zbor" de controlorii aerieni ruşi de la aeroportul din Smolensk.

Opoziţia conservatoare, condusă de fratele geamăn al preşedintelui Jaroslaw Kaczynski, a calificat raportul rus drept un "afront la adresa Poloniei" şi l-a atacat cu virulenţă pe premierul Donald Tusk.

Kaczynski l-a acuzat pe Tusk că nu susţine interesele poloneze, pentru că a lăsat Rusia să conducă ancheta principală privind cauzele accidentului şi pentru că nu a respins concluziile raportului rus.

"În opinia mea, opoziţia care pretinde că apără demnitatea Poloniei (...) joacă un rol de prim plan în scenariul rus", a apreciat Nalecz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici