Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte în închisoarea de la Bruges. TERORISTUL implicat în atacurile de la Paris este INTEROGAT

Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte, de sâmbătă spre duminică, la o închisoare de maximă securitate, în Bruges, după ce a fost inculpat pentru "crime teroriste" în Belgia şi a început să fie interogat de către anchetatori, relatează postul TF1 online.

1685 afișări
Imaginea articolului Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte în închisoarea de la Bruges. TERORISTUL implicat în atacurile de la Paris este INTEROGAT

Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte în închisoarea de la Bruges

francezul, în vârstă de 26 de ani, urmează să compară miercuri în faţa Camerei de consiliu, o jurisdicţie de instrucţie, când mandatul de arestare emis pe numele său "va fi prelungit" cu o lună, a anunţat Sven Mary, avcatul său.

El va fi extrădat către Franţa după maximum trei luni.

Arestat vineri la Bruxelles, Salah Abdeslam, spitalizat până sâmbătă dimineaţa după ce a fost rănit la un picior în timpul capturării, şi-a petrecut noaptea în această închisoare de la Bruges, în nordul Belgiei, singura instalaţie prevăzută cu o aripă "individuală şi specială de securitate", construită în 2008 pentru persoane care prezintă un risc de evadare sau pentru cele cu anumite probleme de comportament, în care pot fi încarceraţi suspecţi de terorism, a declarat o purtătoare de cuvânt citată de AFP.

Interogat sâmbătă, când mandatul de reţinere emis pe numele său a fost prelungit cu cinci zile, el a "colaborat cu justiţia belgiană".

În schimb, atunci când a fost informat că un mandat de arestare european a fost emis de justiţia franceză, el a anunţat că "va refuza să fie extrădat în Franţa".

Francezul, în vârstă de 26 de ani, urmează să compară în faţa justiţiei belgiene ulterior, după 15 zile, având în vedere că refuză să fie extrădat, a precizat Mary.

Însă acest refuz nu-i va bloca transferul, iar decizia autorizării predării sale către Franţa urmează să fie luată "în maximum 60 de zile de la arestare" sau maximum 90 de zile în cazul unui recurs, a precizat Ministerul fracez al Justiţiei.

Franţa şi-a consolidat controalele la frontieră

După ce a fost predat poliţiei federale belgiene, suspectul-cheie în atacurile de la Paris şi Saint-Denis a început să le prezinte anchetatorilor versiunea sa cu privire la fapte şi să le dea explicaţii.

El a declarat că "voia să se arunce în aer la Stade de France", în seara lui 13 noiembrie, dar a "dat înapoi", a declarat François Molins, procurorul Parisului, îndemnând ca primele declaraţii ale suspectului să fie tratate cu precauţie.

Abdeslam nu a explicat de ce a fost localizat în arondismentul al XVIII-lea, la Paris.

În comunicatul prin care a revendicat atacurile, organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) a enumerat arondismentul al XVIII-lea printre arondismentele pariziene devastate de terorişti.

La o zi după arestarea celui pe care Molins l-a prezentat drept "jucând un rol central în înfiinţarea comandourilor de pe 13 noiembrie", ministrul francez de Interne a declarat pentru TF1 că Franţa a mobilizat forţe suplimentare în vederea "optimizării" controalelor la frontiere, în urma unor discuţii cu Interpolul.

Bernard Cazeneuve a estimat drept "extrem de ridicată" ameninţarea unui atentat.

Anchetatorii cred că Abdeslam a închiriat camere în regiunea pariziană, pentru a fi folosite de către atacatori, dar şi o maşină cu care i-a condus la Stade de France, după care s-a dus în arondismentul al XVIII-lea, în nordul capitalei.

La câteva zile după atacuri, o centură cu explozivi a fost găsită, la Paris, într-o zonă în care semnale de telefonie mobilă au indicat că a fost prezent Abdeslam.

Francezul a fost "direct implicat în pregătirea, organizarea şi, din nefericire, comiterea acestor atacuri", a declarat preşedintele François Hollande, care se afla la Bruxelles, unde participa la summitul UE-Turcia, în momentul operaţiunilor.

Poliţia l-a arestat vineri şi pe un presupus complice al lui Abdeslam, Mounir Ahmed Alaaj - alias Amine Choukri - în baza unor acuzaţii de terorism.

Doi suspecţi în libertate

Arestarea lui Abdeslam în comuna Molenbeek, la Bruxelles, a fost salutată de către liderii europeni şi american, iar Cazeneuve a catalogat-o o "lovitură majoră" dată jihadiştilor SI care operează în Europa.

Fostul infractor mărunt Abdeslam este considerat singurul membru în viaţă al comandoului jihadist de zece oameni care a comis în noiembrie atacurile din capitala franceză, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

Aţi doi suspecţi sunt căutaţi în legătură cu aceste măceluri, şi anume Mohamed Abrini - un prieten din copilărie al lui Abdeslam -, şi alt fugar, cunoscut numai după numele pe care l-a folosit în documente false - Soufiane Kayal.

Procurorii au anunţat că forţele speciale au percheziţionat vineri o locuinţă din Molenbeek în urma unor probe găsite marţi, într-o altă operaţiune la Bruxelles, în care alt suspect în atacurile de la Paris a fost ucis într-un schimb de focuri.

Amprentele lui Abdeslam au fost găsite la Forest, în operaţiunile de marţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici