Şansele ameliorării relaţiilor ruso-americane ar putea dispărea

Relaţiile între Rusia şi SUA au înregistrat o oarecare ameliorare, dar şansele unor progrese ulterioare ar putea dispărea, Moscova şi Washingtonul nereuşind să semneze un nou tratat START, după zece runde de negocieri, comentează un analist rus, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

21 afișări
Imaginea articolului Şansele ameliorării relaţiilor ruso-americane ar putea dispărea

Şansele ameliorării relaţiilor ruso-americane ar putea dispărea

Republicanii şi democraţii americani au devenit mai activi, scrie Serghei Rogov, directorul Institutului de Studii canadiene şi americane din cadrul Academiei ruse de Ştiinţă, într-un material publicat de Nezavisimaia Gazeta.

De asemenea, aprobarea noii doctrine nucleare a Statelor Unite a fost amânată pentru a patra oară, din cauza unor dezacorduri între Casa Albă şi Pentagon, mai afirmă Rogov.

Deparatmentul Apărării se opune, în opinia acestuia, unor modificări drastice în abordarea domeniului armamentului nuclear şi este totodată foarte sceptic în legătură cu apelurile preşedintelui american la dezarmare.

Pe de altă parte, numeroşi ruşi se opun noui nou tratat START. În pofida faptului că presa rusă scrie foarte mult despre problema apărării antirachetă, aceasta nu reuşeşte să surprindă diferenţa între sisteme de apărare împotriva rachetelor strategice şi non-strategice, substituind realităţi politice cu "fantezii militaro-tehnice şi retorică ultranaţionalistă", afirmă analistul rus.

Spre deosebire de sistemul interceptoarelor la sol, a cărui amplasare în Polonia a fost anulată de Obama, sisteme la sol de tip SM-3, negociate în prezent de Statele Unite cu România şi Bulgaria, sunt incapabile să intercepteze rachete balistice intercontinentale ruseşti, precizează acesta.

Rogov apreciază că, după expirarea START-1, la 5 decembrie 2009, s-a creat, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, un "gol în sfera controlului bilateral al armelor".

Întregul regim de neproliferare şi control asupra armelor nucleare va fi "subminat" dacă cele două părţi nu semnează un document în scurta perioadă care a mai rămas până la summitul pe tema securităţii nucleare globale, de la Washington, din 12 aprilie, şi până la Conferinţa privind Revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară, la New York, în mai, subliniază Rogov.

Subminarea mecanismul de control al armelor compromite apărarea antirachetă şi acordurile START, dar şi Tratatul asupra Rachetelor cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), Tratatul privind Forţele Conveţionale în Europa (CFE) şi Tratatul de Dezarmare Nuclaeră, care constituie fundamentele stabilităţii strategice bipolare şi care acum riscă să fie abandonate, continuă analistul.

Rogov este de părere că o încercarea din partea Statelor Unite de consolidare a lumii unipolare a slăbit, deja, în mod semnificativ sistemul de control al armelor. Este necesar ca stabilitatea strategică multilaterală să fie consolidată, într-o perioadă în care încearcă să se afirme o lume multipolară. Însă, dacă sunt încălcate acordurile între Rusia şi Statele Unite, acest lucru nu se va întâmpla, avertizează acesta.

Se pare că "fereastra de oportunitate" oferită de 2009 pentru ameliorarea relaţiilor între Moscova şi Washington poate fi considerată închisă, conchide analistul rus. În acest caz, este el de părere, lumea se va confrunta cu un "haos multipolar, reminiscent din prima parte a secolului XX".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici