Satul ungar Kolontar, evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu. Rezervorul uzinei de alumină are o nouă fisură în dig

Autorităţile ungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teama unei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic şi se pregătesc să adopte aceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, Devecser, a declarat şeful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson.

142 afișări
Imaginea articolului Satul ungar Kolontar, evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu. Rezervorul uzinei de alumină are o nouă fisură în dig

Satul ungar Kolontar, evacuat de teama unei noi inundaţii cu noroi roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig.

"Evacuarea din Kolontar a avut loc la ora 06.00 (07.00 ora României), după ce s-a constatat slăbirea digului rezervorului numărul 10", a precizat Tibor Dobson. "Evacuarea a fost decisă de ministrul de Interne, Sandor Pinter, care a participat la reuniunea comisiei pentru apărare locală, sâmbătă dimineaţa".

Dacă va fi necesar, se va decide şi evacuarea orăşelului vecin, Devecser, a subliniat Tibor Dobson.

Poliţiştii au parcurs oraşul, cerându-le locuitorilor să se pregătească de o eventuală evacuare.

Pentru aproteja Kolontar, experţii aflaţi la faţa locului vor să construiască un nou dig, a anunţat agenţia de presă ungară MTI.

Barajul, construit din pământ şi pietre, va avea o înălţime de patru-cinci metri şi o lungime de 40 de metri. Acesta va împărţi satul în două, pentru ca o eventuală nouă scurgere de noroi toxic să nu ajungă la casele rămase intacte după catastrofa de luni. Construirea acestui dig a început sâmbătă şi ar urma să se încheie în 48 de ore.

Cei aproximativ 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuaţi cu autobuzele către Ajka, reprezentaţii presei ungare şi străine fiind, de asemenea, obligaţi să plece.

Locuitorii se vor putea întoarce în Kolontar imediat ce digul rezervorului va fi consolidat, a afirmat Tibor Dobson.

Ministerul ungar de Interne a deschis un site de Internet disponibil în maghiară şi în engleză la adresa www.redsludge.bm.hu, unde sunt difuzate ultimele informaţii despre catastrofă.

Deşi eşantioanele prelevate vineri din Dunăre, în amonte de Budapesta, au dezvăluit o scădere a poluării, cu niveluri de alcalinitate apropiate de valorile normale, ecosistemul Dunării rămâne sub ameninţare.

Pentru organizaţiile ecologiste Greenpeace şi Fondul mondial pentru protejarea naturii (WWF), această ameninţare este reală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici