Scandalul apei contaminate de la Fukushima. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică merge în Coreea de Sud

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), se află sâmbătă în Coreea de Sud pentru a risipi îngrijorările coreenilor legate de deversarea în mare a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, potrivit Reuters.

395 afișări
Imaginea articolului Scandalul apei contaminate de la Fukushima. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică merge în Coreea de Sud

Scandalul apei contaminate de la Fukushima. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică merge în Coreea de Sud

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU se va întâlni sâmbătă cu ministrul de externe al Coreei de Sud şi cu un oficial de top din domeniul securităţii nucleare. Grossi a ajuns vineri în Coreea venind din Japonia unde a analizat şi a aprobat planul de eliberare în mare a apelor reziduale de la centrala nucleară Fukushima.

Sosirea lui Grossi a fost întâmpinată cu proteste pe aeroportul Gimpo din Seul. Rafael Grossi a spus că toţi experţii AIEA au fost de acord cu concluziile raportului şi a anunţat că intenţionează să discute cu liderii partidului de opoziţie din Coreea de Sud care se împotrivesc planului.

Guvernul Coreei de Sud a anunţat vineri că respectă raportul AIEA şi că propria sa analiză a arătat că evacuarea de la Fukushima nu va avea „un impact semnificativ" asupra apelor sale. Totuşi, interdicţia privind importul produselor alimentare şi al fructelor de mare din regiunea Fukushima va rămâne în vigoare. O măsură asemănătoare a anunţat şi China.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a dat undă verde Japoniei pentru a începe descărcarea a peste un milion de tone de apă folosită pentru răcirea componentelor centralei, după ce aceasta a fost distrusă de un tsunami în 2011. Vineri, Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a aprobat eliberarea în mare a apei radioactive de la centrala Fukushima. Certificatul este ultimul document de care avea nevoie compania japoneză pentru a începe procedura.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici