Şcolile americane revin la normal după atacul armat de la Newtown

Elevii s-au întors la cursuri luni, după trei zile de la tragedia din Newtown, cadrele didactice dorind să menţină o "rutină", în pofida unei dezbateri cu privire la securitatea în şcoli, provocată de atacul armat comis vineri.

201 afișări
Imaginea articolului Şcolile americane revin la normal după atacul armat de la Newtown

Şcolile americane revin la normal după atacul armat de la Newtown (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La şcoala primară de la Kensington Parkwood, în apropiere de Washington, agenţii de poliţie nu au fost mobilizaţi luni mai mult decât de obicei.. "Astăzi (luni) este o zi normală", declară pentru AFP directoarea Barbara Liess. "Rutina este importantă pentru copii. Pe rutină se construieşte încrederea, se construieşte sentimentul de confort", continuă ea.

La intrare, măsurile de securitate sunt aceleaşi ca în fiecare zi. Pentru a intra în instituţie, este necesară identificarea. Fiecare elev, fiecare părinte, fiecare profesor - chiar şi directoarea - trebuie să se identifice pentru a menţine securitatea sau pentru a controla venirile şi plecările.

Mulţi părinţi se pare că au optat să nu îşi mai amintească împreună cu copiii lor atacul armat de la şcoala Sandy Hook, care s-a soldat cu 27 de morţi, între care 20 de elevi cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani, vineri, la Newtown.

"Fiul meu de şase ani înţelege că, în viaţă, oamenii vin, pleacă, lucrurile trăiesc şi mor, oamenii trăiesc şi mor, dar această tragedie este un lucru la care, cred, nu trebuie să fie expus", apreciază Dori Matalia, mama unui elev.

Prin urmare, la sfatul autorităţilor din domeniul educaţiei din comitatul Montgomery, în apropiere de Washington, subiectul nu va fi abordat în clasă, cu excepţia cazurilor în care elevi care se simt afectaţi simt nevoia să stea de vorbă cu un psiholog care le-a fost pus la dispoziţie.

Ca în fiecare dimineaţă, luni, ca peste tot în Statele Unite, elevii de la Kensington Parkwood au depus jurământul cu mâna pe piept, după care au ascultat, prin intermediul unui sistem de televiziune cu circuit închis, sfaturile directoarei.

Dar această dimineaţă nu este întru totul obişnuită. Liess a optat să le amintească "tuturor că uşile trebuie să rămână închise în permanenţă" şi că "instituţia trebuie să rămână izolată de exterior".

Asemeni Barbarei Liess, mulţi directori au trimis e-mailuri, la sfârşitul săptămânii, în care amintesc "angajamentul lor faţă de asigurarea securităţii elevilor şi familiilor lor".

La sfârşitul acestei săptămâni, la Kensington Parkwood se va efectua un exerciţiu de securitate în caz de atac extern, organizat de obicei o dată pe an, în alternanţă cu cel de protecţie faţă de uragane.

Elevii trebuie să se refugieze în dulapuri sau sub bănci, să nu facă zgomot şi să se poarte ca şi cum insituţia ar fi goală.

"Desigur, lucruri oribile se pot întâmpla, dar încercăm să facem orice este posibil ca să punem elevii într-un balon de protecţie, pentru ca să nu li poată întâmpla niciodată nimic", spune Liess. "Nu aceasta este realitatea, ci ceea ce încercăm să creăm aici", adaugă ea.

"Până unde putem merge într-o societate care preţuieşte libertăţile", se întreabă Dan Domenech, directorul Asociaţiei americane a administratorilor de şcoli, care impune politici şefilor de instituţii.

La Newtown, şcoala "a făcut tot ce era necesar şi este izolată de exterior", a declarat el pentru AFP. "Dar nimic nu poate împiedica un individ să intre" şi să deschidă focul în toate direcţiile, "doar dacă nu transformăm şcolile în închisori", subliniază el.

În acest mic oraş îndoliat, şcolile au rămas închise luni, dar urmau să se redeschidă marţi - cu excepţia celei în care a avut loc atacul armat, care rămâne închisă până la noi ordine, pentru nevoile anchetei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici