Democraţii vor interzicerea armelor semiautomate după atacul de la şcoala din Newtown

Proiecte de reforme vizând interzicerea puştilor de asalt se conturau luni, după trei zile de la masacrul de la şcoala din Newtown, doi democraţi prezentând detalii ale unor iniţiative legislative.

631 afișări
Imaginea articolului Democraţii vor interzicerea armelor semiautomate după atacul de la şcoala din Newtown

Democraţii vor interzicerea armelor semiautomate după atacul de la şcoala din Newtown (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vânzarea, transferul, fabricarea şi importarea a aproximativ 100 de tipuri de arme de asalt ar urma să fie interzise, conform unui proiect de lege iniţiat de către senatoarea Dianne Feinstein, anunţat luni. Lista include puşti şi pistoale semiautomate.

Încărcătoarele cu peste 10 gloanţe ar urma să fie interzise şi ele, conform acestui text, care va fi prezentat în prima zi a următoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie, despre care senatoarea a oferit detalii într-un comunicat.

Şansele de adoptare a acestui text depind totuşi de susţinerea pe care vor hotărî să o acorde numeroşi aleşi apropiaţi puternicului grup de lobby al armelor, NRA, în Congres, dar mai ales de cea a liderilor republicani din Camera Reprezentanţilor, fără acordul cărora niciun text nu poate fi adoptat.

În Senat, "prietenii" NRA - democraţi şi republicani - dispun de o capacitate de blocare care va fi depăşită doar dacă un număr semnificativ de aleşi nu decid să se depărteze de grupul de presiune.

Numai armele noi sunt vizate. Proprietarii actuali îşi vor putea păstra armele chiar dacă figurează pe lista cu interdicţii. Textul exclude, totodată, peste 900 de tipuri de arme pentru vânătoare sau sport, dar şi armele de colecţie sau manuale.

Anumite state au implementat deja restricţii comparabile la nivel local, însă această lege federală, dacă va fi adoptată, se va aplica în întreaga ţară, inclusiv în statele unde achiziţionarea armelor semiautomate este legală în prezent.

"Sunt în curs de a obţine susţinerea necesară pentru această lege în Senat şi în Camera Reprezentanţilor", a declarat senatoarea, care a iniţiat o lege similară în 1994, dar care nu a mai fost prelungită după 2004.

Alt senator, Frank Lautenberg, a anunţat alt text, luni, care vizează interzicerea fabricării şi vânzării de încărcătoare cu o capacitate mai mare de 10 gloanţe, ca în perioada 1994-2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici