Secretarul Consiliului de Securitate rus anunţă că nu va exista o revoluţie în Rusia

Forţele de ordine ruseşti vor împiedica tentativele opoziţiei de a provoca o revoluţie în Rusia, cu sprijin din străinătate, a declarat marţi secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patruşev.

139 afișări
Imaginea articolului Secretarul Consiliului de Securitate rus anunţă că nu va exista o revoluţie în Rusia

Secretarul Consiliului de Securitate rus anunţă că nu va exista o revoluţie în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu sunt întrunite condiţiile pentru o «revoluţie colorată» în Rusia (...) şi nu vom permite ca scenarii similare să fie realizate în ţara noastră", a declarat Patruşev într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

În Rusia, formularea se referă mai ales la "revoluţia trandafirilor", care a avut loc în Georgia la sfârşitul anului 2003, şi la "revoluţia portocalie", produsă în Ucraina la sfârşitul lui 2004, două acţiuni de contestaţie populară care au adus la putere guverne prooccidentale în aceste foste republici sovietice.

Aceste "revoluţii sunt importate din străinătate şi scenariile (lor) sunt pregătite cu atenţie de către specialişti occidentali", a apreciat Patruşev, un fost director al FSB (fostul KGB).

El a acuzat opoziţia rusă, care organizează periodic manifestaţii de protest faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin, că "subminează situaţia politică în ţară", servind interesele unor "comanditari externi".

El a luat apărarea recentelor legi care pedepsesc sever participarea la manifestaţii neautorizate sau care califică drept "agenţi străini" ONG-urile finanţate din străinătate.

"Este vorba despre măsuri necesare care urmăresc să menţină stabilitatea" şi să "asigure securitatea populaţiei", a subliniat Patruşev.

Kremlinul a acuzat în numeroase rânduri opoziţia, care a strâns sute de mii de persoane pe străzi în cursul anului trecut, că este plătită din străinătate. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici