Şeful diplomaţiei suedeze: Un acord global privind dosarul nuclear iranian este posibil în şase luni

Un acord global privind dosarul nuclear în care sunt implicate marile puteri şi Iranul este "posibil într-un termen foarte ambiţios de şase luni", a apreciat marţi, la Teheran, şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt.

76 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei suedeze: Un acord global privind dosarul nuclear iranian este posibil în şase luni

Şeful diplomaţiei suedeze: Un acord global privind dosarul nuclear iranian este posibil în şase luni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Declaraţia intervine în contextul în care Teheranul şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) au încheiat în noiembrie, la Geneva, un acord interimar care prevede, între altele, acordarea de timp pentru negocierea unui acord global ce vizează să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian, suspectat de occidentali că ar avea scopuri militare.

Acordul interimar a intrat în vigoare la 20 ianuarie, iar discuţii cu privire la un acord final sunt prevăzute să aibă loc la 18 şi 19 februarie la Viena.

"Dacă va exista bunăvoinţă de ambele părţi, un acord este posibil într-un termen foarte ambiţios de şase luni", a apreciat Bildt într-o conferinţă de presă comună cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

"Nu va fi uşor şi va fi nevoie de o voinţă reală de a face compromisuri de ambele părţi, dar beneficiile sunt clare dacă toată lumea se va concentra pe reuşita" acestui acord final, a adăugat el.

Asigurând că Suedia respectă dreptul Iranului de a produce energie nucleară în scopuri civile, ministrul Carl Bildt a îndemnat Teheranul şi marile puteri să ajungă la un acord pentru o "încredere internaţională completă" cu privire la natura exclusiv paşnică a programului iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici