Şeful forţelor speciale americane a ordonat distrugerea fotografiilor cu raidul de la Abbottabad

Şeful forţelor speciale americane a emis ordine ca toate fotografiile ce înfăţişau cadavrul liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, să fie predate autorităţilor sau distruse, se arată într-un document publicat recent.

190 afișări
Imaginea articolului Şeful forţelor speciale americane a ordonat distrugerea fotografiilor cu raidul de la Abbottabad

Şeful forţelor speciale americane a ordonat distrugerea fotografiilor cu raidul de la Abbottabad

"Un lucru pe care vreau să îl subliniez este cel referitor la fotografii (...). În acest moment - toate fotografiile ar fi trebuit deja să fie predate CIA; dacă încă mai aveţi, distrugeţi-le imediat sau predaţi-le (nume şters)", afirmă viceamiralul din perioada respectivă William McRaven, într-un e-mail datat 13 mai 2011, relatează CNN.

Mesajul a fost obţinut de grupul de activişti conservatori Judicial Watch, care a cerut publicarea fotografiilor cu raidul din Pakistan soldat cu moartea liderului Al-Qaida. E-mailul a fost publicat în urma unei cereri adresate în baza Actului pentru Libertatea de Informaţie.

Cu câteva zile înainte de ordinele lui McRaven, Judicial Watch a redactat o solicitare pentru publicarea acestor fotografii, iar cu câteva ore înainte au intentat un proces, potrivit preşedintelui grupului, Tom Fitton.

"În pofida multiplelor solicitări pentru aceste informaţii şi a unui proces în acest sens, a fost trimisă o directivă, cine ştie cui, pentru a se distruge înregistrările", a declarat el. "Aceasta ar putea însemna o încălcare a legii", a declarat el.

Nu este clar dacă vreo fotografie a cadavrului lui ben Laden a fost distrusă. Prin intermediul unui purtător de cuvânt, McRaven a refuzat să comenteze.

Generalul în rezervă James Marks, un analist militar al CNN, a declarat că dacă McRaven a ordonat ştergerea fotografiilor, probabil a încercat în acest fel să protejeze secretele operaţionale, sursele şi metodele şi a încercat să se asigure că niciun membru al comandoului nu mai deţine fotografii sau înregistrări video ale raidului.

În zilele care au urmat raidului, preşedintele Barack Obama a declarat că nu va autoriza publicarea unor fotografii ale cadavrului lui ben Laden, afirmând că acest lucru ar crea un risc de securitate.

Fitton nu este convins de argumentele invocate de preşedinte şi consideră că americanii au dreptul să aibă acces la această informaţie. Dar până în prezent, tribunalele au ales să nu aibă acelaşi punct de vedere ca Judicial Watch pe această temă, iar Curtea Supremă de Justiţie a refuzat apelul organizaţiei.

Raidul în care a fost ucis Osama ben Laden a avut loc la Abbottabad, în Pakistan, la 2 mai 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici