Washingtonul îşi apără în instanţă dreptul de a nu publica fotografii post-mortem cu ben Laden

Guvernul Obama şi-a apărat joi, în faţa unei Curţi de apel din Washington, refuzul de a publica imagini post-mortem cu Osama ben Laden, în numele securităţii naţionale, îndemnând judecătorii să menţină secrete fotografiile realizate în urma raidului sângeros din mai 2011.

250 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îşi apără în instanţă dreptul de a nu publica fotografii post-mortem cu ben Laden

Washingtonul îşi apără în instanţă dreptul de a nu publica fotografii post-mortem cu ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal de primă instanţă a interzis, anul trecut, publicarea celor 52 de fotografii în cauză, în virtutea legii asupra libertăţii de informare, invocând un aviz CIA care consideră că divulgarea acestora ar putea periclita siguranţa naţională.

"O fotografie poate valora cât o mie de cuvinte. Iar poate că un videoclip are o valoare şi mai mare", a scris judecătorul James Boasberg, în sentinţa din aprilie 2012. "Cu toate aceastea, descrierile morţii şi funerariilor lui Osama ben Laden ar trebui să fie suficiente", continua el.

Organizaţia conservatoare Judicial Watch, care a reclamat publicarea încă de la 2 mai 2011, la o zi după raidul asupra ascunzătorii liderului reţelei teroriste Al-Qaida, a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

În recursul său, ea a apreciat că Guvernul "nu a demonstrat că publicarea unor imagini de la o înhumare demnă, în mare, ar putea, în mod raţional, să provoace prejudicii grave şi excepţionale securităţii naţionale".

Organizaţia citează exemplul fotografiilor post-mortem ale lui Saddam Hussin, care, potrivit acesteia, nu au avut impact.

"Nu putem compara publicarea altor fotografii post-mortem cu impactul imaginilor post-mortem în care apare ben Laden, fondatorul Al-Qaida", a replicat Departamentul Justiţiei, în răspunsul dat Curţii.

Subliniind că operaţiunea împotriva buncărului lui ben Laden a fost efectuată de către CIA şi că, astfel, serviciile americane de informaţii sunt implicate în acest caz, Guvernul apreciază că există "suficiente elemente care să ateste un prejudiciu real în eventualitatea în care documentele sunt publicate şi sprijină probabilitatea unor consecinţe grave în domeniul securităţii naţionale".

În cadrul şedinţei de la Curtea de Apel de la Washington, Judicial Watch s-a străduit să demonstreze că fotografiile nu au fost clasificate corect, apreciind că nu trebuie să se limiteze chiar "orice ar putea să-i enerveze pe terorişti", a declarat pentru CNN Tom Fitton, preşedintele organizaţiei.

Curtea de Apel va pronunţa o hotărâre la o dată neprecizată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici