Şeful observatorilor OSCE, după eliberare: Suntem bucuroşi, este o uşurare imensă

Şeful observatorilor militari ai OSCE, care s-au aflat timp de o săptămână în captivitatea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă, în urma eliberării, că simte o "uşurare imensă".

1853 afișări
Imaginea articolului Şeful observatorilor OSCE, după eliberare: Suntem bucuroşi, este o uşurare imensă

Şeful observatorilor OSCE, după eliberare: Suntem bucuroşi, este o uşurare imensă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem bucuroşi, este o uşurare imensă", a declarat pentru jurnalişti colonelul german Axel Schneider.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi militarii ucraineni reţinuţi de insurgenţi proruşi de opt zile în oraşul Slaviansk au fost eliberaţi sâmbătă dimineaţă.

"Nu ne-au maltratat (...). Ne-au dat mâncare şi apă, ne-au lăsat să dormim", a declarat pentru presă colonelul ucrainean Igor Turovski, în timpul sosirii pe aeroportul Borispil din Kiev, unde militarii ucraineni au fost întâmpinaţi de premierul Arseni Iaţeniuk, de ministrul de Interne Andrii Deşciţa şi de ambasadori.

"Ei ne-au arestat deoarece nu obţinusem autorizaţie pentru vizita noastră", a precizat el.

Observatorii capturaţi la 25 mai au fost deţinuţi la Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei.

Unul dintre inspectori, un suedez care suferă de diabet a fost eliberat la 27 aprilie.

Liderul separatist din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a afirmat că observatorii OSCE sunt "invitaţi", ci "nu ostatici".

"Ultimele două nopţi au fost foarte tensionate", din cauza lansării, la 2 mai, a unui asalt al forţelor ucrainene asupra oraşului Slaviansk, a spus Axel Schneider.

"Fiecare minut a devenit foarte lung", a adăugat el.

"În cele din urmă, mulţumită cooperării între toţi actorii-cheie, totul s-a desfăşurat perfect", a conchis el.

Trei ofiţeri ai serviciilor ucrainene de securitate arestaţi aproape în acelaşi timp cu echipa OSCE "sunt în continuare reţinuţi" de rebeli, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Observatorii nu au oferit alte detalii legate de condiţiile de detenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici