Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo

Belgradul nu va recunoaşte "niciodată, în nicio circumstanţă" independenţa autoproclamată a Kosovo, a declarat joi ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, după avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

128 afișări
Imaginea articolului Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo

Ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom recunoaşte niciodată proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo", a declarat ministrul, prezent la Haga, după ce CIJ a apreciat că declaraţia de independenţă a Kosovo nu încalcă dreptul internaţional.

"Ne aşteaptă zile grele, mari provocări (...). Este de o importanţă crucială să păstrăm pacea şi stabilitatea pe tot teritoriul provinciei (Kosovo)", a continuat Jeremici.

Declaraţiile sale au fost transmise în direct de postul de televiziune B92.

"Este crucial ca cetăţenii noştri să nu răspundă eventualelor provocări. Este primordial să ne păstrăm calmul, să rămânem perseverenţi, hotărâţi şi uniţi în continuarea acestei lupte", a mai spus acesta.

"Noi trebuie să ne menţinem poziţia de principiu, să ne continuăm lupta în mod paşnic, diplomatic şi politic, pentru salvarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre", a subliniat Jeremici.

"Următoarea etapă va fi dezbaterea în cadrul Adunării Generale a ONU", a adăugat el.

Răspunzând unei întrebări privind situaţia în care avizul Curţii ar urma să încurajeze noi recunoaşteri ale independenţei Kosovo, şeful diplomaţiei sârbe a declarat că se aşteaptă ca "principalii actori (mondiali) să nu îşi schimbe opinia (asupra acestei probleme), în baza acestui aviz al Curţii".

Până în prezent, 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenţa Kosovo. Ţările din UE care nu au reconscut independenţa Kosovo sunt următoarele: Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici