Guvernul de la Belgrad se aşteaptă ca războiul ruso-ucrainean să se prelungească şi decretează ca o cincime din armele fabricate să rămână în ţară

O cincime din armele fabricate în Serbia trebuie să rămână în ţară, potrivit unei rezoluţii adoptate de conducerea statului sârb. Nu a fost furnizată nicio justificare pentru această decizie, dar este probabil ca motivul de bază să fie conflictul dintre Rusia şi Ucraina. În Serbia, armele, echipamentele militare şi muniţia sunt fabricate în şapte mari companii de stat, care sunt, de asemenea, implicate în dezvoltarea de tehnologii militare.

2747 afișări
Imaginea articolului Guvernul de la Belgrad se aşteaptă ca războiul ruso-ucrainean să se prelungească şi decretează ca o cincime din armele fabricate să rămână în ţară

Hepta

La şapte luni şi jumătate de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina, Belgradul a decis că o cincime din armele şi echipamentele militare produse în Serbia trebuie să rămână în ţară. Decizia nu a fost justificată în mod oficial de partidele din coaliţia de guvernare, ci doar comunicată ca un ordin, transmite V4NA

Şapte mari companii de stat reprezintă coloana vertebrală a producţiei militare din Serbia, producând arme, echipamente militare şi muniţii şi dezvoltând tehnologii militare. Datele Ministerului Apărării arată că ţara balcanică a exportat arme în valoare de 500 de milioane de dolari americani în 2021, în creştere cu o treime faţă de 2020.

Preşedintele Serbiei a anunţat, într-o conferinţă de presă recentă, că a semnat decretul care stipulează că 20% din echipamentele militare produse de ţară trebuie să rămână în Serbia.
 
"În perioadele de criză, ne îmbunătăţim pregătirea militară şi ne refacem proviziile", spune preşedintele Aleksandar Vučić.  
 
"Decizia conducerii statului ar putea fi legată de războiul dintre Rusia şi Ucraina, dar nu este o decizie legată de politica externă. Nu este nimic extraordinar în ceea ce priveşte sporirea pregătirii militare şi refacerea proviziilor militare pe fondul marilor crize globale, chiar şi atunci când nu există un război", a declarat pentru Radio Europa Liberă Petar Boskovic, fost şef al Departamentului de Relaţii Publice al Ministerului sârb al Apărării.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici