Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaysian. Separatiştii CONTESTĂ autenticitatea conversaţiilor - AUDIO, VIDEO

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatişti care discută despre doborârea avionului malaysian, prăbuşit joi seara în estul Ucrainei, relatează publicaţia Kyiv Post, în ediţia electronică. Autenticitatea înregistrărilor telefonice a fost contestată, vineri, de insurgenţii proruşi.

3847 afișări
Imaginea articolului Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaysian. Separatiştii CONTESTĂ autenticitatea conversaţiilor - AUDIO, VIDEO

Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaysian

UPDATE 04:14 Separatiştii contestă autenticitatea conversaţiilor interceptate de SBU în cazul avionului prăbuşit

Insurgenţii proruşi din estul Ucrainei au contestat vineri autenticitatea unor înregistrări telefonice interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU) în care doi lideri separatişti ar fi discutat despre doborârea avionului malaysian, prăbuşit joi seara în estul Ucrainei, relatează Interfax.

Reprezentantul "special al Guvernului republicii" Doneţk, Serghei Kavtaridze a declarat că nu crede în autenticitatea înregistrării publicate de SBU cu privire la doborârea avionului malaysian.

"Afirmaţiile potrivit cărora au fost interceptate conversaţii între cazaci, care ar fi discutat despre doborârea acestui avion sunt un exemplu de propagandă", a declarat Kavtaridze pentru Interfax.

Potrivit lui, insurgenţii "nu puteau discuta despre aşa ceva".

El a făcut referire la părerea unor experţi care au "menţionat că pentru a doborâ avionul la o astfel de altitudine sunt necesare echipamente militare capabile să lanseze rachete sol-aer". Potrivit lui Kavtaridze, insurgenţii nu deţin astfel de echipamente.

"Apelul a fost iniţiat de către Igor Bezler, la ora locală 4.40 (4.40, ora României), la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informaţii despre doborârea avionului", a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Bezler ar fi afirmat că avionul malaysian a fost doborât de echipa insurgenţilor "Minera". Gheranin întreabă "unde sunt piloţii (insurgenţi)?". Bezler răspunde că aceştia "s-au deplasat la locul accidentului să fotografieze avionul. Este foarte mult fum", a adăugat el, potrivit unei înregistrări audio publicate de SBU.

"Când a avut loc accidentul?", întreabă Gheranin.

"În urmă cu treizeci de minute", răspunde Bezler.

Într-o altă discuţie telefonică, care are loc între doi insurgenţi numiţi "maior" şi "grec", insurgenţii descriu locul accidentului.

"Aici nu e absolut nimic (util). Arme nu sunt, doar lucruri ale civililor: prosoape, hârtie igienică...", afirmă "maiorul", adăugând că "avionul a fost doborât de oamenii lui Cernuhin, de aceşti cazaci stabiliţi în (localitatea) Cernuhino".

"Da, domnule maior", confirmă "grecul".

Ulterior, "maiorul" relatează că a găsit cadavrul unui student indonezian "de la Universitatea Thompson".

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură. Insurgenţii şi autorităţile de la Kiev se acuză reciproc de cauzarea acestui accident.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici