Seulul salută raportul ONU care acuză Phenianul de comiterea unor crime împotriva umanităţii

Seulul salută raportul ONU publicat luni, care îndeamnă Consiliul de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la comiterea unor crime împotriva umanităţii, de care acuză "sute" de lideri nord-coreeni, inclusiv pe Kim Jong-un.

71 afișări
Imaginea articolului Seulul salută raportul ONU care acuză Phenianul de comiterea unor crime împotriva umanităţii

Seulul salută raportul ONU care acuză Phenianul de comiterea unor crime împotriva umanităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul Comisiei ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord a conchis că "încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreeană".

Preşedintele Comisiei, australianul Michael Kirby, a declarat luni că sute de lideri nord-coreeni ar putea să fie vinovaţi de comiterea unor crime împotriva umanităţii, inclusiv numărul unu Kim Jong-un.

"Guvernul (sud-coreean) speră că raportul Comisiei, care conţine rezultatele unei anchete aprofundate ce relevă gravitatea situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord, va antrena o conştientizare a comunităţii internaţionale", afirmă Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat difuzat de agenţia de presă Yonhap.

"Seulul apreciază eforturile active pe care Comisia le-a depus, pentru moment", afirmă ministerul.

Seulul a susţinut ancheta şi prevede o sporire a cooperării cu membrii comunităţii internaţionale în vederea îmbunătăţirii situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord, se mai arată în comunicat.

Washingtonul a salutat, de asemenea, raportul. Însă Beijingul, principalul aliat al Phenianului, a anunţat că se opune sesizării CPI, o acţiune care vizează judecarea unor lider nord-coreeni pentru crime împotriva umanităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici