Silvio Berlusconi aşteaptă decizia în procesul Mediaset. Indiferent de verdict, Berlusconi nu va merge la închisoare din cauza vârstei sale

Curtea de Casaţie de la Roma îşi va anunţa joi, după două zile de dezbateri, decizia privind procesul Mediaset, în care Silvio Berlusconi riscă pedeapsa cu închisoarea şi interdicţia de a exercita o funcţie publică.

529 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi aşteaptă decizia în procesul Mediaset. Indiferent de verdict, Berlusconi nu va merge la închisoare din cauza vârstei sale

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea se va retrage pentru a delibera mâine (joi) după-amiază", la 10.00 GMT (13.00, ora României), a anunţat miercuri seara magistratul însărcinat cu acest proces, Antonio Esposito.

În dosarul Mediaset, "Il Cavaliere" a fost deja condamnat pentru fraudă fiscală, în primă instanţă şi în apel, la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public.

Cei doi avocaţi ai lui Berlusconi au încercat miercuri să dovedească în faţa instanţei supreme nevinovăţia lui.

În luarea deciziilor de către prima instanţă şi în apel "lipsesc (...) dovezi că Berlusconi a participat la presupusa infracţiune", a declarat Niccolo Ghedini, un avocat al lui Berlusconi.

Potrivit lui Franco Coppi, celălalt avocat, "Silvio Berlusconi trebuia să fie achitat chiar în prima instanţă".

"Berlusconi, aşa cum ştiu toţi, s-a consacrat în întregime politicii, începând din 1994 (data debutului său în politică), şi nu s-a mai ocupat de administrarea societăţilor sale", a adăugat Coppi.

"Cer ca verdictul" "să fie anulat, deoarece faptele, văzute în maniera în care au fost expuse, nu reprezintă un delict şi nu au nici o importanţă din punct de vedere penal", a afirmat Coppi, fost profesor de drept şi, probabil, cel mai celebru avocat din Italia, apreiind că este vorba de nişte abateri "administrative şi fiscale".

Sentinţa de patru ani de închisoare, pronunţată în mai, a fost redusă la un an graţie unei amnistii. Dar indiferent care va fi decizia Curţii de Casaţie italiene, Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, nu va merge la închisoare din cauza vârstei sale.

O problemă mai importantă pentru Il Cavaliere, care a îndeplinit de trei ori funcţia de premier, este eventuala interdicţie de a exercita un mandat public.

Totuşi, chiar dacă această interdicţie va fi confirmată, Berlusconi nu-şi va pierde automat şi rapid postul de senator. Potrivit legilor italiene, Senatul urmează să ratifice decizia Curţii, ceea ce ar putea dura mai multe luni după ce va fi anunţat verdictul tribunalului suprem.

Confirmarea condamnării de către Curtea de Casaţie ar putea pune în pericol fragila coaliţie stânga-dreapta din Italia.

"Vidul politic care s-a stabilit în aşteptarea deciziei de la Curtea de Casaţie consolidează suspiciunile că este vorba de o fază decisivă, poate chiar patologică", a declarat un analist al cotidianului italian Il Corriere della Sera.

Curtea poate casa decizia luată în apel, iar în acest caz Berlusconi fie va fi achitat, fie va fi trimis din nou în faţa Curţii de Apel, pentru a confirma sau anula pedeapsa.

În cazul în care condamnarea va fi confirmată, ea ar putea crea tulburări atât în cadrul Poporului Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, cât şi în interiorul Partidului Democrat (PD), principalul partid de stânga, inclusiv în Guvernul de coaliţie de stânga-dreapta a lui Enrico Letta. Unii membri ai partidelor de stânga ar putea cere organizarea unor noi alegeri pe motiv că ar fi imposibil de a guverna cu un partid, al cărui lider a fost condamnat.

"În realitate, nimeni nu poate prezice care vor fi adevăratele consecinţe ale condamnării lui Il Cavaliere. Membrii partidului său îşi pun întrebarea cum va rezista acesta, în timp ce anul trecut erau pregătiţi să-l lase pe dinafară", când Angelino Alfano, moştenitorul său, a fost propus să devină lider al partidului de dreapta, consideră ziarul La Stampa.

Il Cavaliere "trăieşte această aşteptare cu anxietate şi îngrijorare", a afirmat miercuri Daniela Santanche, din apropierea lui Berlusconi.

După debutul său politic în 1994, Berlusconi a avut mai multe probleme juridice, dar niciodată nu a fost condamnat definitiv, beneficiind de prescripţia de a fi achitat. În iunie, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare în primă instanţă în procesul "Rubygate", în care este acuzat de trafic de influenţă şi relaţii intime cu o prostituată minoră. Berlusconi a contestat sentinţa în apel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici