Sinuciderea asistată în Zurich: Alegătorii au votat în favoarea menţinerii accesului

Alegătorii din cantonul Zurich s-au pronunţat duminică în favoarea menţinerii accesului la sinucidere asistată şi pentru cetăţenii care nu locuiesc în Elveţia, deşi mai multe partide au militat împotriva "turismului morţii".

725 afișări
Imaginea articolului Sinuciderea asistată în Zurich: Alegătorii au votat în favoarea menţinerii accesului

Clinica Dignitas, din apropierea oraşului Zurich, specializată în sinuciderea asistată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două iniţiative populare împotriva sinuciderii asistate prezentate de partidele conservatoare din Uniunea Democratică Federală (UDF) şi Partidul Evanghelic (PEV) au fost respinse de alegătorii din cantonul Zurich.

Prima moţiune împotriva "turismului morţii" propunea ca străinii care vor să beneficieze de sinucideri asistate să prezinte dovezi că au locuit cel puţin un an în canton şi a fost respinsă cu 78,4 la sută din voturi (218.608 voturi împotrivă, 60.186 pentru).

Cea de-a doua iniţiativă viza interzicerea la nivel naţional a sinuciderilor asistate şi a fost respinsă cu 84,5 la sută din voturi.

"Dreptul de a muri este o problemă privată, care nu priveşte nici statul şi cu atât mai puţin Biserica", a afirmat vicepreşedintele asociaţiei pentru sinucideri asistate Exit, Bernhard Sutter. "Este un semn clar la Zurich şi corespunde tradiţiei umanitare a Elveţiei, de a veni în ajutorul altora", a spus el.

Spre deosebire de asociaţia Dignitas, care oferă asistenţă şi cetăţenilor străini care nu locuiesc în Elveţia, Exit nu susţine decât persoanele care locuiesc pe teritoriul Confederaţiei.

"Suntem o organizaţie responsabilă şi trebuie să efectuăm verificări, să citim dosarele medicale. Acest lucru nu este posibil pentru oamenii care nu se află în Elveţia", a afirmat Sutter.

Asociaţia Dignitas nu a comentat încă rezultatele votului.

Dignitas şi controversatul său fondator, Ludwig Minelli, au acordat sprijin în ultimii zece ani pentru mai mult de 1.000 de cetăţeni străini, în principal bolnavi aflaţi în faze terminale.

Reglementările elveţiene permit acordarea de asistenţă pentru sinucidere. Ajutorul nu poate fi oferit decât în mod pasiv, de exemplu prin procurarea medicamentelor care ajută o persoană să-şi pună capăt vieţii. Asistenţa activă - susţinerea unei persoane pentru a lua sau a administra un produs - este interzisă.

Conform cifrelor furnizate de Dignitas, organizaţia a acordat asistenţă până la sfârşitul anului 2010 unui număr de 1.138 de persoane - 592 din Germania, 102 din Franţa, 118 din Elveţia, 19 din Italia, 18 din Statele Unite şi 16 din Spania.

Sutter consideră însă că "ţările europene trebuie să-şi rezolve singure problemele, iar Germania, Franţa şi Marea Britanie trebuie să facă eforturi".

Dezbaterile privind sinuciderea asistată revin cu regularitate în discuţie în ţările europene. În Franţa, unde cazul lui Vincent Humbert, un tânăr tetraplegic ajutat de mama sa să se sinucidă în 2003, a provocat emoţie în rândurile opiniei publice, senatorii au votat în ianuarie împotriva unui proiect de lege în acest sens.

În Marea Britanie, unde asistenţa acordat unui sinucigaş rămâne infracţiune pasibilă de o condamnare la 14 ani de închisoare, Parchetul a clarificat în februarie 2010 legea privind sinuciderea asistată, facilitând urmărirea în justiţie a unei persoane care îşi ajută o rudă să îşi pună capăt vieţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici