Slovacia, indecisă în legătură cu sprijinul pentru şefia NATO. Bratislava aşteaptă un răspuns din partea lui Rutte şi a lui Iohannis privind securitatea ţării

  • Slovacia aşteaptă un răspuns din partea lui Mark Rutte şi Klaus Iohannis privind securitatea ţării, pentru a se decide pe cine sprijină la şefia NATO.
  • Ministerul de Externe slovac a declarat pentru o publicaţie olandeză că Bratislava aşteaptă ,,o propunere din partea lui pentru siguranţa noastră”.
  • Premierul olandez, Mark Rutte, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, sunt cei doi candidaţi pentru şefia NATO, Rutte fiind susţinut de majoritatea statelor din Alianţă.
591 afișări
Imaginea articolului Slovacia, indecisă în legătură cu sprijinul pentru şefia NATO. Bratislava aşteaptă un răspuns din partea lui Rutte şi a lui Iohannis privind securitatea ţării

Sursa foto: Mediafax Foto

Mark Rutte nu a convins încă Slovacia să-i sprijine candidatura la NATO. Ministerul de Externe slovac a declarat pentru publicaţia olandeză BNR că Bratislava aşteaptă ,,o propunere din partea lui pentru siguranţa noastră”, notează Euractiv.

Într-un răspuns scris către publicaţia BNR, Ministerul slovac de Externe a precizat că Mark Rutte trebuie mai întâi să explice Bratislavei modul de abordare a securităţii Slovaciei în calitate de şef politic al NATO şi a afirmat că planul lui Rutte este aşteptat de două luni.

De asemenea, Slovacia vrea să primească o propunere similară şi de la preşedintele Klaus Iohannis, tot pe aceeaşi temă. „Vom aştepta cu răbdare răspunsul lor înainte de a lua o decizie finală”, se arată în răspunsul ministerului slovac de Externe, potrivit sursei citate.

Premierul olandez Mark Rutte este susţinut de majoritatea statelor care fac parte din NATO, printre care se află şi SUA, Germania sau Franţa. Slovacia, Ungaria şi România nu şi-au exprimat încă susţinerea pentru premierul interimar olandez Mark Rutte, Budapesta invocând dispute mai vechi, iar România având propriul candidat la şefia NATO.

Ministrul de externe, Juraj Blanár, şi ministrul apărării, Robet Kalinák, vor ca viitorul secretar general al NATO să înţeleagă situaţia în care se află ţările aliate de pe Flancul estic în contextul războiului din Ucraina.

Şansa ca Rutte să devină noul secretar general este considerabilă, însă în acest moment nu este garantată din cauza neîndeplinirii unanimităţii votului, notează publicaţia olandeză, conform Euractiv.

Pentru a se decide succesorul lui Jens Stoltenberg, care îşi încheie mandatul la 1 octombrie, statele membre NATO trebuie să decidă în unanimitate candidatul.  

Administraţia Biden speră ca alegerea noului secretar general să aibă loc înaintea summitului NATO de la Washington, care este programată în perioada 9-11 iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici