SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania îl susţin pe Rutte la şefia NATO

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au arătat joi susţinerea faţă de Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l într-o poziţie puternică pentru a câştiga conducerea alianţei transatlantice, scrie Reuters.

590 afișări
Imaginea articolului SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania îl susţin pe Rutte la şefia NATO

SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania îl susţin pe Rutte la şefia NATO

Preşedintele Biden susţine ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american.

Diplomaţii spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post, deşi unii au spus că numele preşedintelui român Klaus Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuţii informale recente.

Dar, notează Reuters, cu sprijinul Washingtonului - puterea predominantă a alianţei - şi al celor trei mari naţiuni europene şi al altor aproximativ 16 membri NATO, potrivit diplomaţilor, Rutte se află într-o poziţie favorabilă şi orice rival ar avea de dus o luptă dificilă.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a avut relaţii bune cu diverşi lideri britanici, ai Uniunii Europene şi americani - inclusiv cu Trump - în timpul mandatului său.

Înfiinţată în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, NATO este o alianţă politică şi militară a ţărilor din America de Nord şi Europa.

Succesorul lui Stoltenberg, atunci când acesta va demisiona în octombrie, va prelua funcţia într-un moment crucial, având sarcina de a susţine sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, ferindu-se în acelaşi timp de orice escaladare care ar atrage alianţa direct într-un război cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici