România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că preşedintele Klaus Iohannis va candida la funcţia de conducere a NATO / Informaţia vine în ziua în care s-a aflat că Mark Rutte este susţinut de Joe Biden

România i-ar fi notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO, potrivit mai multor surse printre care jurnaliştii de la Bloomberg.

2044 afișări
Imaginea articolului România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că preşedintele Klaus Iohannis va candida la funcţia de conducere a NATO / Informaţia vine în ziua în care s-a aflat că Mark Rutte este susţinut de Joe Biden

România i-ar fi notificat pe ceilalţi membri NATO că preşedintele Klaus Iohannis, va candida la funcţia de conducere a NATO / Informaţia vine în ziua în care s-a aflat că Mark Rutte este susţinut de Joe Biden

Informaţia privind o propunere a lui Iohannis pentru cea mai importantă poziţie din NATO vine în ziua în care s-a aflat că Joe Biden, dar şi guvernul britanic îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte pentru a fi următorul şef al NATO.

O candidatură a lui Iohannis, care şi-ar putea încheia mandatul de preşedinte în România mai repede după ce coaliţia a anunţat septembrie ca posibilă dată a alegerilor, ar complica procesul de desemnare a succesorului lui Jens Stoltenberg.

Cum este ales liderul NATO

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obţină sprijinul tuturor celor 31 de ţări membre.

Aproximativ 10 ţări au rămas nehotărâte, inclusiv unele naţiuni est-europene care împărtăşesc preocupări strategice cu România, dar le va fi greu să îl conteste în mod deschis pe candidatul preferat al preşedintelui american Joe Biden. Oficialii NATO se tem că intrarea târzie a lui Iohannis ar putea fi văzută ca o divizare a unităţii alianţei, care se confruntă deja cu ameninţări din cauza posibilei reveniri a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, relatează Politico.

Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă de Turcia şi Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în calea acceptării de noi membri. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a-l susţine pe Rutte, în timp ce Ungaria a avut neînţelegeri de lungă durată cu premierul olandez.

Secretarul general al NATO trebuie să fie un civil european (în vreme ce comandantul suprem al forţelor NATO din Europa trebuie să fie un general american, cartierul general militar fiind situat la Mons, în Belgia).

În trecut, tot mai multe personalităţi şi-au arătat disponibilitatea de a conduce NATO. S-a zvonit că Alianţa va avea o femeie în frunte, dar şi fostul premier britanic Boris Johnson ar vrea să fie şef.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici