Socialiştii francezi se pregătesc pentru o eventuală revenire politică a lui Dominique Strauss-Kahn

Socialiştii francezi se pregătesc pentru diferite scenarii, după şocul eliberării pe propria răspundere a lui Dominique Strauss-Kahn, scenarii care, dacă acesta va fi achitat de acuzaţiile de agresiune sexuală, vor perturba, din nou, datele alegerilor prezidenţiale.

373 afișări
Imaginea articolului Socialiştii francezi se pregătesc pentru o eventuală revenire politică a lui Dominique Strauss-Kahn

Socialiştii francezi se pregătesc pentru o eventuală revenire politică a lui Dominique Strauss-Kahn (

Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, la 14 mai, pentru agresiune sexuală asupra unei cameriste, într-un hotel din New York, a dus la "refacerea cărţilor" în Partidul Socialist (PS), care a lansat marţea trecută campania alegerilor primare pentru desemnarea candidatului său în alegerile prezidenţiale din 2012, dar fără cel care era, până la acea dată, prezentat ca învingător.

Luând în calcul posibilitatea achitării lui Dominique Strauss-Kahn, în urma dezvăluirilor care o discreditează pe reclamantă, sunt evocate două scenarii, şi anume fie îşi prezintă candidatura la învestitura pentru alegerile prezidenţiale, fie îl susţine pe unul dintre candidaţi.

"Este începutul unui deznodământ neprevăzut", a apreciat, duminică, unul dintre apropiaţii săi, deputatul Pierre Moscovici.

Jumătate dintre francezi (49 la sută) se declară, deja, favorabili unei întoarceri a lui Dominique Strauss-Kahn pe scena politică, potrivit unei analize a institutului Harris Interactive.

În cazul în care, după ce este achitat de orice suspiciune, Dominique Strauss-Kahn hotărăşte să îşi lanseze candidatura, este necesar să poată să se prezinte în alegerile primare socialiste înainte de expirarea termenului pentru depunerea candidaturilor, prevăzut la 13 iulie, simpatizanţii stângii urmând să voteze la 9 şi 16 octombrie.

În contextul în care următoarea audiere la tribunalul din New York urmează să aibă loc la 18 iulie, doi candidaţi au anunţat că nu se opun unei prelungiri a calendarului de depunere a candidaturilor.

După deputatul Francois Hollande, Segolene Royal, înfrântă în alegerile prezidenţiale din 2007, a anunţat sâmbătă că acest lucru nu îi ridică "nicio problemă", dacă cel interesat o va cere.

Opţiunea unei amânări nu este, însă, acceptată de toţi. Dar, "dacă îşi depune candidatura până la sfârşitul vacanţei, este clar că acest lucru reprezintă o situaţie nouă şi că va fi necesară o reflectare comună", a declarat unul dintre apropiaţii săi, senatorul Gerard Collomb.

Scoaterea din joc a lui Dominique Strauss-Kahn l-a propulsat pe Francois Hollande pe primul loc atât în sondajele din partid, cât şi la nivel naţional, înaintea preşedintelui Nicolas Sarkozy, care va candida, probabil, pentru un al doilea mandat. Mai mulţi prieteni ai lui Dominique Strauss-Kahn i-au oferit, de atunci, susţinerea lui Francois Hollande.

Această moarte politică anunţată a antrenat, de asemenea, intrarea în cursă a lui Martine Aubry, liderul PS, care era legată de un pact de fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit căruia va intra în luptă cel mai bine plasat.

Aubry a declarat duminică seara, comentând într-o emisiune televizată ultimele evenimente de la New York, că Dominique Strauss-Kahn poate şi vrea să candideze la alegerile primare socialiste şi că "nimeni nu va îndrăzni să-i impună vreun calendar". Ea a adăugat că inclusiv ea rămâne, "bineînţeles", candidată, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Cealaltă opţiune vizată este ca Dominique Strauss-Kahn să susţină alt candidat. Cel mai logic este să o susţină pe Martine Aubry, în virtutea pactului existent, lucru care ar putea schimba ecuaţia în cadrul partidului, apreciază unii politologi.

"Dacă acuzaţiile formulate împotriva sa vor dispărea, susţinerea lui Martine Aubry va avea greutate", apreciază Herve Novelli, un oficial din cadrul partidului majorităţii, UMP (dreapta).

Prietenii lui Dominique Strauss-Kahn afirmă că el "nu se gândeşte la acest lucru, acum". Ei insistă asupra necesităţii de a rămâne în "perioada judiciară", înaintea de a intra în cea a "onoarei spălate" şi a "reconstrucţiei".

Dar, "o dată eliberat, va fi, dacă o va dori, un actor important în campanie, a cărui voce va fi ascultată", avertizează Moscovici.

Unii editorialişti apreciază că un "DSK - sezonul 2" ar fi afectat de o dezvăluire a relaţiilor sale cu banii şi sexul. Alţii, din contră, afirmă că, după achitare, va putea întoarce în avantajul său umilirile suferite.

Acest lucru, cu atât mai mult cu cât teza complotului a fost avansată, din nou, duminică, de doi dintre apropiaţii săi. Deputatul socialist Francois Loncle a evocat ipoteza "conexiunilor" între grupul Accor, proprietarul francez al Hotelului Sofitel din New York, locul unde s-a petrecut cazul, şi "anumite oficine" din Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici