Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere. Cauţiunea în valoare de 6 milioane de dolari i-a fost restituită

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere, vineri, după o audiere-surpriză la tribunalul din Manhattan.

1894 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere. Cauţiunea în valoare de 6 milioane de dolari i-a fost restituită

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere. Cauţiunea în valoare de 6 milioane de dolari i-a fost restituită (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Justiţia newyorkeză a renunţat vineri la arestul la domiciliu al lui Dominique Strauss-Kahn, afirmând însă că cercetarea lui pentru agresiuni sexuale va continua.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere, a decis judecătorul Michael Obus, precizând că dosarul DSK "nu este închis".

Cauţiunea în valoare de şase milioane de dolari i-a fost restituită acuzatului, care nu şi-a recuperat însă paşaportul, păstrat de justiţia americană. O audiere ulterioară este fixată pentru 18 iulie.

În cadrul unei scurte audieri-surpriză de zece minute la tribunalul din Manhattan, procurorul Cyrus Vance i-a cerut judecătorului să îi ridice arestul la domiciliu lui Dominique Strauss-Kahn, în urma dezvăluirilor care au decredibilizat-o pe reclamantă, o cameristă originară din Guineea, în vârstă de 32 de ani. Aceasta din urmă afirmă că Strauss-Kahn a încercat să o violeze la 14 mai într-o cameră a hotelului Sofitel din New York.

Strauss-Kahn, care purta o cravată albastru deschis şi un costum sobru, a urcat pe scările tribunalului cu aproximativ 40 de minute înainte de începerea audierii, împreună cu soţia sa, Anne Sinclair, îmbrăcată într-un sacou alb şi rochie neagră. Cuplul, care părea să îşi reţină zâmbetul, nu a făcut niciun semn în direcţia zecilor de jurnalişti care aşteptau în spatele barierei metalice.

Vestea eliberării aşteptate a lui Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, a avut efectul unui "trăsnet" potrivit expresiei fostului premier francez Lionel Jospin, afacerea costându-l postul pe fostul director al FMI şi ruinând speranţele privind candidatura sa la alegerile prezidenţiale din 2012.

Potrivit New York Times (NYT), care a dezvăluit joi seara că dosarul acuzării este "pe cale să se prăbuşească", nu există îndoială că fostul director al FMI a avut o relaţie sexuală cu reclamanta. Dar "procurorii nu cred mare lucru din ce le-a spus reclamanta nici în legătură cu faptele, nici cu ea însăşi", potrivit cotidianului, care citează doi anchetatori.

Potrivit NYT, anchetatorii sunt convinşi că tânăra cameristă, în vârstă de 32 de ani, i-a minţit "de mai multe ori" de la începutul acestui caz, la 14 mai. Ei o suspectează că este implicată în activităţi criminale cum ar fi traficul de droguri şi spălarea de bani.

Mai multe persoane au depus în cursul ultimilor doi ani 100.000 de dolari în contul ei bancar, potrivit cotidianului. Ea ar fi minţit şi în legătură cu cererea de azil în Statele Unite, unde locuieşte din 2002.

În cadrul unei conversaţii telefonice cu un bărbat condamnat pentru trafic de droguri, "ea a discutat despre interesul de a continua să susţină acuzaţiile" împotriva lui Strauss-Kahn la mai puţin de 24 de ore de la începutul scandalului, la 14 mai, adaugă cotidianul. Această conversaţie a fost înregistrată de anchetatori.

Întrebat, vineri, de New York Times, unul dintre avocaţii cameristei, Kenneth Thompson, nu a dezminţit aceste informaţii, dar a precizat că "nimic nu schimbă faptul foarte important că Dominique Strauss-Kahn a comis o agresiune sexuală violentă".

  • Unul dintre avocaţii săi: Dominique Strauss-Kahn "va fi achitat"

Ultimele elemente în acest caz "ne consolidează convingerea că va fi achitat (...) Este o mare uşurare", a declarat vineri Benjamin Brafman, unul dintre avocaţii săi

  • Avocatul acuzării: Procurorul se îndreaptă spre abandonarea acţiunii judiciare în cazul Strauss-Kahn

Procurorul din Manhattan se îndreaptă către abandonarea acţiunii judiciare curente împotriva lui Strauss-Kahn, a recunoscut vineri unul dintre avocaţii acuzării, asigurând însă că dispune de "dovezi materiale" care îl incriminează pe fostul director al FMI de tentativă de viol.

Vorbind presei după audierea care a condus la eliberarea pe propria răspundere a lui Dominique Strauss-Kahn, Kenneth Thomson a calificat drept "minciuni" informaţiile potrivit cărora clienta sa ar fi implicată în trafic de droguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici