SONDAJ: Ce cred turcii despre proiectul din Parcul Gezi care a generat protestele

Majoritatea turcilor se opun proiectului de amenajare a Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea unor proteste fără precedent faţă de Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan, şi denunţă autoritarismul Executivului, potrivit unui sondaj publicat luni de publicaţia Today's Zaman.

482 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Ce cred turcii despre proiectul din Parcul Gezi care a generat protestele

SONDAJ: Ce cred turcii despre proiectul din Parcul Gezi care a generat protestele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 62,9% dintre persoanele intervievate vor ca parcul să rămână un spaţiu verde, în timp ce 23% sunt de acord cu construirea unei vechi cazarme otomane, dotate cu un centru comercial şi un centru cultural, afirmă sondajul efectuat de institutul Metropoll.

Mişcarea de contestare care afectează Turcia de peste două săptămâni s-a născut din lupta, reprimată violent de către poliţie, a unui grup de activişti ecologişti pentru protejarea a 600 de copaci din parc.

Mişcarea s-a extins în toată Turcia şi s-a transformat în una de contestare a autoritarismului Guvernului turc şi intenţiei sale de islamiza societatea.

Aproximativ 49,9% dintre persoanele intervievate apreciază că Guvernul devine mai autoritar, în timp ce 36% consideră că s-a democratizat şi 14,1% refuză să se exprime, potrivit anchetei realizate telefonic pe un eşantion de 2.818 persoane din întreaga Turcie, în perioada 3-12 iunie.

În plus, 54,4% dintre intervievaţi cred că Guvernul intervine tot mai mult în modul de viaţă al cetăţenilor săi, iar 40,4% refuză această idee, potrivit sondajului publicat de Today's Zaman, un cotidian islamo-conservator reputat pentru apropierea de confreria liderului religios Fethullah Gülen, criticat de către Erdogan.

Votarea, la sfârşitul lunii mai, a unei legi care limitează vânzarea şi consumul produselor alcoolice a fost criticată de către mediile prolaice din Turcia.

Conform sondajului, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, ar rămâne în frunte, în cazul în care alegeri legislative ar fi organizate în această duminică, cu 35,3% dintre intenţii de vot, în faţa Partidului Republican al Poporului (CHP, prolaic), cu 22,7%.

Today's Zaman nu publică elemente de comparaţie referitor la evoluţia intenţiilor de vot. La alegerile legislative din 2011, AKP a obţinut aproximativ 50% dintre sufragii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici