Spania: Se reintroduc permisele de muncă pentru români. Restricţiile sunt temporare şi în funcţie de evoluţia pieţei muncii

Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de muncă pentru români, potrivit anunţului făcut de Jose Blanco, oficial al Guvernului de la Madrid, într-o conferinţă de presă care a avut loc la finalul şedinţei de vineri a Executivului, relatează presa spaniolă.

1926 afișări
Imaginea articolului Spania: Se reintroduc permisele de muncă pentru români. Restricţiile sunt temporare şi în funcţie de evoluţia pieţei muncii

Spania: Se reintroduc permisele de muncă pentru români. Restricţiile sunt temporare şi în funcţie de evoluţia pieţei muncii (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Restricţiile pentru muncitorii români, adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar şi vor fi revizuite în funcţie de evoluţia pieţei muncii, se arată într-un comunicat al Executivului de la Madrid.

"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Madrid.

Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

"Aceasta este o decizie strict tehnică, bazată pe raţiuni interne determinate de situaţia pieţei muncii din Spania, iar ea se înscrie în politica generală privind migraţia, adoptată de Guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali şi care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranţi la nevoile existente pe piaţa muncii. Comunitatea românească are un grad înalt de activitate iar integrarea sa socială este deplină", se mai arată în comunicatul Executivului spaniol.

Guvernul subliniază de asemenea că restricţiile "vor face obiectul unei evaluări continue bazate pe evoluţia pieţei spaniole a muncii". Totodată, Executivul de la Madrid precizează că s-a aflat şi se află în continuare într-un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti pe această temă.

"Acest moratoriu nu afectează libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene, un principiu pe care Spania l-a apărat întotdeauna", se mai arată în comunicat.

Consiliul de Miniştri de la Madrid a luat în discuţie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii şi Imigraţiei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, măsură care este prevăzută să intre în vigoare de la 1 august, relatează presa spaniolă.

Spania nu poate, în principiu, să introducă restricţii temporare împotriva muncitorilor români, a declarat, vineri, David Boubil, purtător de cuvânt al CE.

"Sunt încă zvonuri şi speculaţii, CE nu a primit nicio cerere oficială în acest sens din partea Spaniei. Depinde de autorităţile spaniole să ne trimită o notificare cu intenţiile lor. Dacă vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania şi-a liberalizat piaţa muncii şi în acest context, în principiu, nu poate introduce acum noi restricţii temporare împotriva muncitorilor din România", a spus Boubil, referindu-se la intenţia anunţată de autorităţile de la Madrid de a introduce restricţii pe piaţa muncii pentru români.

El a adăugat că, totuşi, în cazuri excepţionale, dacă unul din statele membre nu a luat măsuri la nivel naţional pentru a garanta libertatea de circulaţie, poate cere CE permisiunea de a impune restricţii dacă demonstrează că "există probleme serioase" de natură să justifice această măsură.

El a amintit că Spania şi-a liberalizat deja piaţa muncii şi că a aplicat a doua etapă a unui proces normativ privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni.

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici