Statele OSCE nu au reuşit să adopte un plan de consolidare a organizaţiei

Cele 56 de state din cadrul OSCE, reunite în Kazahstan pentru primul lor summit după 11 ani, nu au reuşit joi să adopte un plan de acţiune pentru consolidarea acestei organizaţii, a anunţat reprezentanta Uniunii Europene în cursul sesiunii plenare.

15 afișări
Imaginea articolului Statele OSCE nu au reuşit să adopte un plan de consolidare a organizaţiei

Statele OSCE nu au reuşit să adopte un plan de consolidare a organizaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este regretabil că nu a fost posibil să ajungem la un acord pentru un plan de acţiune", a declarat reprezentanta, al cărei nume nu a fost precizat, citind o "declaraţie explicativă" la finalul summitului.

Ţările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au adoptat doar "Declaraţia de la Astana", dar conţinutul său nu a fost încă difuzat, a anunţat preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, cu o întârziere de aproape 11 ore.

Reprezentanta europeană a subliniat că UE continuă să recunoască "suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei", unul dintre dosarele problematice de la summitul din Astana, capitala kazahă, care s-a derulat miercuri şi joi.

Rusia avertizase că se va opune oricărui document care recunoaşte integritatea teritorială a Georgiei, în condiţiile în care Moscova a recunoscut independenţa a două regiuni separatiste georgiene în urma războiului din august 2008.

Reprezentanta Canadei şi-a exprimat la rândul său "regretul că nu a fost posibil un consens privind conflictele îngheţate" din spaţiul fostei URSS, respectiv dosarul georgian, separatismul din Transnistria, regiune prorusă din Republica Moldova, şi conflictul azero-armean pe tema regiunii Nagorno-Karabah.

Reprezentantul Rusiei - care susţine regimul din Transnistria şi care este în centrul conflictului din Georgia - a apreciat la rândul său că a "făcut totul" pentru a fi obţinut un consens privind un plan de acţiune, dar consideră că acest eşec este datorat "abordării ideologice" a anumitor state.

OSCE a fost "ostaticul poziţiilor politice preconcepute", a adăugat el.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, premierul francez, François Fillon, şi cancelarul german, Angela Merkel, au fost prezenţi miercuri la Astana, apoi i-au lăsat pe reprezentanţii lor să continue negocierile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici