Rusia se opune unei declaraţii finale a summitului OSCE, referitoare la conflictul din Georgia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, miercuri, că Rusia se va opune unei declaraţii finale a summitului OSCE care s-ar referi la existenţa unui conflict în Georgia sau la integritatea teritorială a acesteia.

27 afișări
Imaginea articolului Rusia se opune unei declaraţii finale a summitului OSCE, referitoare la conflictul din Georgia

Rusia se opune unei declaraţii finale a summitului OSCE, referitoare la conflictul din Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dispuşi să susţinem activ şi detaliat, în documentele finale ale summitului, activitatea discuţiilor de la Geneva" privind securitatea în Caucaz, lansate după războiul ruso-georgian din august 2008, a spus el.

"Dar nu putem accepta ca aceste discuţii să facă referire la «un conflict în Georgia», aşa cum propun unii colegi occidentali", a declarat el. "Nu se poate pune problema integrităţii teritoriale a Georgiei în frontierele sale din trecut", a precizat Lavrov.

Rusia este singura ţară membră a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene - Abhazia şi Osetia de Sud.

Reprezentanţii celor 56 de state membre OSCE, reuniţi la Astana miercuri şi joi pentru primul summit organizat după 1999, participă la redactarea unei declaraţii comune finale, care va stabili obiectivele organizaţiei.

Negocierile se dovedesc dificile, însă ministrul de Externe finlandez, Alexander Stubb, s-a declarat "prudent optimist" în privinţa şanselor de adoptare a unui compromis "de ultim moment".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici