Statele Unite avertizează Rusia, după decizia de a dota cu rachete avioane trimise în Siria

Moscova a decis, după doborârea bombardierului de către Turcia, dotarea cu rachete aer-aer a unor avioane care participă la misiunile din Siria, dar Statele Unite avertizează Rusia că măsura riscă să complice situaţia deja dificilă din spaţiul aerian sirian.

4153 afișări
Imaginea articolului Statele Unite avertizează Rusia, după decizia de a dota cu rachete avioane trimise în Siria

Statele Unite avertizează Rusia, după decizia de a dota cu rachete avioane trimise în Siria (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni seară că avioanele militare Suhoi Su-34 (n.red. - Fullback, potrivit terminologiei NATO) care participă la misiunile din Siria vor avea, în afară de bombe, şi rachete aer-aer.

"În afară de bombele teleghidate de tip OFAB-500 şi KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, în premieră, cu rachete aer-aer. S-a luat această decizie pentru apărarea aeronavelor", a declarat colonelul Igor Klimov, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.

Decizia a fost luată după ce un avion de vânătoare turc de tip F-16 a a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus Suhoi Su-24M, la frontiera dintre Siria şi Turcia.

În replică, Statele Unite au avertizat că decizia Rusiei riscă să complice situaţia în spaţiul aerian sirian. "Sistemele de acest fel vor complica şi mai mult o situaţie deja dificilă în spaţiul aerian al Siriei; măsura nu are niciun sens, dat fiind că reţeaua teroristă Stat Islamic nu are forţe aeriene", a reacţionat Michelle Baldanza, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

"Aşteptăm ca Rusia să respecte Memorandumul de înţelegere privind siguranţa zborurilor militare deasupra Siriei şi să nu îndrepte aceste sisteme spre avioane ale coaliţiei internaţionale", a adăugat oficialul american.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat".

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici