Statele Unite condamnă vehement utilizarea forţei de către autorităţi, în Ucraina

Preşedinţia Statelor Unite s-a declarat "scandalizată" de operaţiunile forţelor de ordine ucrainene împotriva manifestanţilor, cerând încă o dată Administraţiei Viktor Ianukovici să retragă poliţia din centrul Kievului.

221 afișări
Imaginea articolului Statele Unite condamnă vehement utilizarea forţei de către autorităţi, în Ucraina

Statele Unite condamnă vehement utilizarea forţei de către autorităţi, în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem scandalizaţi de imaginile în care forţele de ordine ucrainene trag cu arme de foc spre concetăţeni", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.

"Cerem preşedintelui Ianukovici să retragă imediat forţele de securitate din centrul Kievului şi să respecte dreptul de a manifesta paşnic. Facem apel către manifestanţi să se exprime paşnic", a adăugat el, citat într-un comunicat.

"Cerem armatei ucrainene să nu se implice într-un conflict care poate fi soluţionat prin mijloace politice", a spus Carney, subliniind că "recursul la forţă nu va soluţiona criza".

Pentagonul la rândul său a deplâns faptul că Ministerul ucrainean al Apărării nu răspuns încercărilor americane de a-l contacta.

"Se încearcă de mai multe zile, însă ei nu răspund", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

"Secretarul american (al Apărării Chuck) Hagel a încercat el însuşi, încă de la începutul săptămânii", să-l contacteze pe omologul său ucrainean, Pavel Lebedev, pentru a-l avertiza în privinţa intervenţiei armatei, potrivit lui.

Miercuri, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, care s-a opus utilizării armatei "pentru a limita drepturile cetăţenilor".

Însă, în pofida violenţelor care s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi la Kiev, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, armata nu a fost implicată până în acest moment, consideră Pentagonul.

"Rapoartele pe care le primim de la ambasada din Kiev anunţă că, până la această oră, forţele armate sunt utilizate pentru a proteja unităţile militare (...) şi nu sunt implicate în violenţele contra manifestanţilor", a declarat John Kirby.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici