CRONOLOGIE: Filmul violenţelor din Ucraina începând de marţi

Kievul se confruntă începând de marţi cu o adevărată explozie de violenţă, în care au fost ucişi cel puţin 67 de manifestanţi, potrivit autorităţilor municipale, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

368 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Filmul violenţelor din Ucraina începând de marţi

CRONOLOGIE: Filmul violenţelor din Ucraina începând de marţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MARŢI 18 FEBRUARIE:

- Un marş la care participă peste 20.000 de manifestanţi proeuropeni degenerează în confruntări cu forţele de ordine în apropierea Parlamentului, unde urma să fie dezbătută o reformă constituţională vizând limitarea puterilor preşedintelui. Poliţia utilizează gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, care aruncă pavele şi cocteiluri Molotov.

- Metroul este închis, iar circulaţia automobilelor este limitată.

- Contestatari ocupă Primăria Kiev, pe care au evacut-o în urmă cu două zile. Casa Sindicatelor, cartierul general al manifestanţilor, este devastată de un incendiu.

- Poliţişti antirevoltă, precedaţi de vehicule blindate echipate cu tunuri de apă, încep să disloce, seara, mii de contestatari adunaţi în Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de trei luni.

Manifestanţi ridică un adevărat zid de foc, pentru a se proteja de forţele de ordine. Patru persoane sunt ucise în timpul asaltului.

- La Liov (vest), aproximativ 5.000 de manifestanţi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale şi depozite de armament.

- Preşedintele Viktor Ianukovici se întâlneşte cu lideri ai opoziţiei şi reclamă evacuarea Pieţei Independenţei. El discută la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin.

- Moscova atribuie intensificarea violenţelor politicii occidentalilor.

MIERCURI 19:

- După o noapte de violenţe, manifestanţi şi poliţişti se înfruntă la Maidan.

- Moscova îndeamnă UE să convingă opoziţia să "coopereze cu autorităţile" şi să se delimiteze de forţe radicale, acuzate că vor să dea "o lovitură de stat".

- Serviciile de Securitate (SBU) lansează o anchetă pentru tentativă de preluare ilegală a puterii, după care anunţă măsuri excepţionale "antiteroriste". Şeful Statului Major interarme este destituit.

- O serie de ţări europene îndeamnă la adoptarea de sancţiuni împotriva celor care se fac vinovaţi de reprimare.

Parisul şi Berlinul condamnă "acte incalificabile şi inadmisibile".

ONU îndeamnă la efectuarea unei "anchete urgente şi independente", NATO ameninţă că va revizui cooperarea cu Kievul. Statele Unite interzic eliberarea de vize pentru aproximativ 20 de cadre ucainene de rang înalt.

- Ianukovici anunţă seara un "armistiţiu", la finalul unei întâlniri cu opoziţia.

- Bilanţul confruntărilor, începând de marţi, se ridică la 28 de morţi, inclusiv zece poliţişti.

JOI 20:

- Escaladarea violenţei s-a soldat cu 67 de morţi în rândul manifestanţilor, începând de marţi, la Kiev, potrivit autorităţilor municipale, forţele de ordine executând foc cu gloanţe reale.

Sute de manifestanţi atacă dimineaţa un cordon de poliţişti, la Maidan, reluând controlul asupra pieţei. În total, 67 de poliţişti sunt capturaţi, potrivit Ministerului de Interne.

- Personalul de la sediul Guvernului este evacuat. Primarul Kievului părăseşte partidul aflat la putere, în semn de protest faţă de "baia de sânge".

- Trei miniştri de Externe - din Franţa, Polonia şi Germania - se întâlnesc, la prânz, în mod succesiv, cu lideri ai opoziţiei, iar apoi cu Ianukovici.

- Kremlinul trimite un reprezentant, pe Vladimir Lukin, la solicitarea preşedinţiei ucrainene, să participe la o mediere cu opoziţia.

- Miniştrii de Externe din UE au ajuns, seara, într-o reuniune de criză, la un acord prin care să nu se acorde vize "celor care sunt pătaţi de sânge", în Ucraina, şi să le fie blocate averile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici