Statele Unite şi China au ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Statele Unite şi China au ratificat sâmbătă, în mod oficial, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, exemplul primelor două cele mai mari economii ale globului ar putea stimula şi alte state să ratifice acordul, notează Reuters online.

1516 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi China au ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Statele Unite şi China au ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Presedintele american Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, au înaintat, Secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, planul lor de a adera la acordul de la Paris care prevede reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră pentru a limita impactul încălzirii globale.

Obama şi Xi s-au angajat să coopereze şi în legătură cu două alte acorduri globale de mediu - un amendament la Protocolul de la Montreal privind eliminarea agenţilor de răcire pentru aparatele de aer condiţionat şi o măsură referitoare la reducerea emisiilor de carbon din sectorul aviaţiei.

În luna decembrie a anului trecut, la Paris, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră şi menţinerea creşterii temperaturii globale la un nivel "mult sub" 2 grade Celsius.

"Aceasta nu este o luptă pe care o ţară, indiferent cât de puternică, să o poată duce singură," a declarat Obama, care a adăugat că: "Într-o zi am putea vedea acest lucru ca fiind momentul în care în cele din urmă am decis să ne salvăm planeta."

Împreună, SUA şi China produc 38% la sută din emisiile globale de dioxid de carbon generate de acvtivitatea omului, scrie The Associated Press.

Brian Deese, consilier al preşedintelui american, a afirmat că declaraţia comună a celor doi şefi de stat ar putea să stimuleze şi alte ţări să se alăture iniţiativei.

India este, de asemenea, gata să se alăture acordului în acest an, a mai precizat Deese, care a adăugat că Obama urmează să se întâlnească cu prim-ministrul indian Narendra Modi cu ocazia summitului G20 de la Hangzhou, China.

Declaraţia comună a celor două mari puteri ar putea stimula state ca Brazilia şi Canada să le urmeze exemplul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici