SUA ar fi informat Iranul că nu vor susţine în mod necondiţionat un atac israelian

Statele Unite au informat Iranul, prin intermediul unor diplomaţi europeni, că nu vor susţine raiduri aeriene israeliene asupra instalaţiilor nucleare iraniene atât timp cât Teheranul va evita să atace obiective americane din zona Golfului Persic, relatează ziarul israelian Yediot Aharonot.

836 afișări
Imaginea articolului SUA ar fi informat Iranul că nu vor susţine în mod necondiţionat un atac israelian

SUA ar fi informat Iranul că nu vor susţine în mod necondiţionat un atac israelian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform ziarului israelian, citat de site-ul Ynetnews, Washingtonul a recurs la canale diplomatice europene pentru a clarifica faptul că nu intenţionează să susţină o operaţiune israeliană care ar putea declanşa un amplu conflict regional.

În schimb, Statele Unite se aşteaptă ca Iranul să evite, în cazul unui conflict, atacarea obiectivelor strategice americane din Golful Persic, precum portavioane sau baze militare.

Dacă informaţiile sunt corecte, atitudinea Statelor Unite marchează o scindare fundamentală în relaţia cu Israelul, un aliat strategic.

În paralel, conform New York Times, Administraţia Barack Obama ar intenţiona să ia o serie de măsuri pentru evitarea unui atac israelian împotriva Iranului, forţând însă regimul de la Teheran să trateze cu seriozitate negocierile pe tema programului nuclear. În plus, preşedintele Obama ar putea stabili cu claritate care ar fi situaţia care ar conduce la un atac al Statelor Unite împotriva Iranului.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat comunitatea internaţională, duminică, pentru că nu a impus "linii roşii clare" privind programul nuclear iranian. "Cred că trebuie să spunem adevărul: comunitatea internaţională nu impune linii roşii clare Iranului, iar Iranul nu percepe vreo determinare a comunităţii internaţionale de a opri programul său nuclear", a declarat Netanyahu. "Atât timp cât Iranul nu va percepe nicio linie roşie şi nicio determinare din partea comunităţii internaţionale, nu va opri programul nuclear. Iranul nu trebuie să obţină arme atomice", avertizează premierul israelian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici