Benjamin Netanyahu: Israelul nu va trăi cu ameninţarea de a fi distrus de Iran

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care încheie marţi o vizită în Statele Unite concentrată asupra ameninţării reprezentate, în opinia sa, de Iran, a avertizat că ţara sa nu va trăi cu ameninţarea de a fi distrus de Iran.

1155 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu: Israelul nu va trăi cu ameninţarea de a fi distrus de Iran

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Netanyahu urma să se întâlnească marţi cu secretarul de Stat Hillary Clinton şi să fie primit în Congres, la o zi după discuţii intense cu preşedintele Barack Obama, într-un context marcat de speculaţii asupra unui posibil atac israelian asupra Iranului.

"Din nefericire, programul nuclear iranian a continuat să se dezvolte. Israelul a aşteptat ca diplomaţia să funcţioneze, noi am aşteptat ca sancţiunile să funcţioneze. Niciunul dintre noi nu poate să îşi permită să mai aştepte mult timp", a declarat Netanyahu în faţa a 13.000 de persoane luni seara, în cadrul unei conferinţe a influentei organizaţii proisraeliene American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

"În calitate de premier al Israelului, nu îmi voi lăsa niciodată poporul să trăiască sub ameninţarea unei distrugeri", a subliniat el.

Obama a criticat abia voalat, duminică, multiplicarea ameninţărilor israeliene de atacare a Iranului. "Se vorbeşte prea mult despre război", a apreciat el în faţa AIPAC.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa AIPAC, Netanyahu a încercat, totuşi, să minimizeze divergenţele pe care le are cu Obama.

"(Obama) a spus clar că toate opţiunile sunt pe masă şi că politica americană nu este izolarea", a spus el.

"Israelul are exact aceeaşi politică. Suntem hotărâţi să împiedicăm Iranul să dezvolte arma nucleară, păstrăm toate opţiunile pe masă, iar izolarea nu este, în mod hotărât, o opţiune", a adăugat premierul israelian.

Netanyahu a apreciat că a permite Iranului, în opinia sa hotărât să distrugă statul evreu, să deţină un arsenal nuclear ar putea fi interpretat ca şi cum ar fi vorba de un refuz al Statelor Unite de a bombarda lagărul de exterminare Auschwitz în al Doilea Război Mondial. "Prieteni, 2012 nu este 1944", a declarat el.

Totodată, premierul israelian a lăudat susţinerea oferită de puterea legislativă americană. "Vreau să le cer celor 13.000 de apărători ai Israelului să se ridice şi să îi aplaude pe reprezentanţii Statelor Unite", a declarat el în faţa participanţilor la conferinţa AIPAC, încurajând "ovaţii în picioare".

"Democraţi şi republicani, salut susţinerea voastră neabătută faţă de poporul evreu", a adăugat Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici