SUA au decis să suspende o parte din ajutorul destinat Egiptului

Statele Unite au anunţat miercuri că suspendă o parte din ajutorul acordat Egiptului, inclusiv livrarea elicopterelor Apache, a rachetelor şi tancurilor de asalt, din cauza acţiunilor de reprimare a susţinătorilor fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi.

194 afișări
Imaginea articolului SUA au decis să suspende o parte din ajutorul destinat Egiptului

SUA au decis să suspende o parte din ajutorul destinat Egiptului (Imagine: Shutterstock)

Washingtonul va suspenda furnizarea echipamentelor "militare şi a asistenţei sale financiare Guvernului (egiptean), în aşteptarea unor progrese credibile privind instituirea unui Guvern ales în mod democratic", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, citată într-un comunicat.

Suspendarea ajutorului militar american, în valoare de 1,3 miliarde de dolari (aproximativ 960 milioane de euro) anual, la care se adaugă un ajutor financiar, în valoare de 250 de milioane de dolari (aproximativ 185 milioane de euro), se referă, în special, la livrarea elicopterelor Apache, a rachetelor Harpoon şi tancurilor de asalt A1/M1, au precizat oficiali americani.

Această suspendare este temporară, au adăugat ei.

De la începutul acţiunilor de reprimare şi destituirea din funcţie a lui Morsi, la 3 iulie, administraţia preşedintelui american Barack Obama a luat în considerare o diminuare a ajutorului destinat anual Egiptului. În august, Washingtonul a anulat o serie de exerciţii militare comune cu Egiptul, amânând şi livrarea a patru avioane de vânătoare de tip F-16.

Statele Unite evită să califice destituirea lui Morsi drept "lovitură de stat", fapt ce ar implica o suspendare completă a ajutorului acordat Egiptului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici