SUA au solicitat din nou anularea stării de urgenţă în Egipt

Statele Unite au solicitat din nou, joi, Guvernului civil egiptean instaurat de armată să anuleze starea de urgenţă decretată în august şi pe care Cairo, aliatul Washingtonului, a prelungit-o cu două luni.

167 afișări
Imaginea articolului SUA au solicitat din nou anularea stării de urgenţă în Egipt

SUA au solicitat din nou anularea stării de urgenţă în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne opunem în continuare stării de urgenţă, aşa cum am făcut-o de la început. Cerem Guvernului interimar să o anuleze imediat", a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. Ea a pledat pentru crearea "unui climat (de către Cairo) în care egiptenii de diverse convingeri să-şi poată exercita în mod paşnic drepturile la libertatea de reuniune şi de exprimare".

Oficialul american a solicitat "Guvernului interimar şi armatei să ofere asigurări că cetăţenii reţinuţi de poliţie sau de militari vor fi aduşi doar în faţa instanţelor civile".

Autorităţile egiptene au prelungit joi cu două luni starea de urgenţă în Egipt, teatrul unor atentate de când armata l-a demis la 3 iulie pe preşedintele islamist Mohamed Morsi şi a reprimat în sânge manifestaţiile susţinătorilor săi.

Starea de urgenţă a fost instituită la 14 august, ziua în care armata, care a instaurat Guvernul interimar după o acţiune în forţă, a intervenit, împreună cu poliţia, pentru reprimarea a două reuniuni pro-Morsi organizate la Cairo, ucigând sute de manifestanţi. În zilele următoare, cel puţin o mie de persoane au fost ucise, susţinători ai lui Morsi în marea majoritate.

Un val de arestări a slăbit confreria islamistă a Fraţilor Musulmani, de care aparţine Morsi, primul preşedinte egiptean democratic ales în primăvara anului 2012 şi deţinut în secret începând din iulie.

Statele Unite nu a considerat vreodată drept "lovitură de stat" demiterea lui Morsi, dar au condamnat reprimarea, calificând-o ca fiind "lamentabilă", şi au reclamat revenirea la democraţie. De asemenea, Washingtonul a anulat exerciţiile militare comune cu Cairo şi a amânat livrarea unor avioane de luptă.

În schimb, americanii nu iau în calcul să suspende ajutorul militar şi economic în valoare de 1,55 de miliarde de dolari americani pe an, chiar dacă această problemă face obiectul unei reexaminări complete.

Criza egipteană evidenţiază dilema pe care Statele Unite o au faţă de Egipt, Washingtonul având de ales între ataşamentul său faţă de valorile democratice şi dorinţa ca alianţa strategică dintre cele două ţări să fie păstrată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici