Washingtonul recunoaşte că influenţa sa în Egipt este limitată

Statele Unite au făcut apel, luni, la reconciliere în Egipt şi anunţă că examinează în continuare ajutorul pe care îl furnizează acestei ţări, recunoscând totodată că puterea lor de a influenţa evoluţia evenimentelor de la Cairo este "limitată".

130 afișări
Imaginea articolului Washingtonul recunoaşte că influenţa sa în Egipt este limitată

Washingtonul recunoaşte că influenţa sa în Egipt este limitată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Violenţa trebuie să înceteze, starea de urgenţă trebuie ridicată", a declarat secretarul american al Apărării Chuck Hagel. El a precizat că "toate aspectele" cooperării cu Cairo sunt în curs de reevaluare.

De la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, la 3 iuie, Hagel a avut peste 15 discuţii cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, cel mai puternic om al noului regim, repetând fără succes acelaşi mesaj.

Admiţând incapacitatea Statelor Unite, Hagel a declarat luni: "Capacitatea noastră de a influenţa evenimentele este limitată".

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării a sugerat că menţinerea cooperării cu Cairo se înscrie în contextul negocierilor israeliano-palestiniene.

Aceste negocieri au fost reluate după trei ani de blocaj, iar Cairo poate juca un rol determinant.

"Avem interese în Orientul Mijlociu, interese care includ, sperăm, câteva progrese spre o reglementare israeliano-palestiniană. Prin urmare, vom continua să colaborăm cu Guvernul interimar şi armata egipteană", a explicat Hagel.

De la începutul represaliilor, în cursul săptămânii trecute, administraţia preşedintelui Barack Obama se află sub presiune pentru a suspenda ajutorul oferit în fiecare an Egiptului şi care se ridică la 1,55 miliarde de dolari americani, adică 1,3 miliarde pentru armata egipteană şi 250 de milioane ca ajutor economic.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe, Josh Earnest, a amintit luni că "preşedintele a solicitat tuturor departamentelor şi agenţiilor guvernamentale vizate să treacă în revistă ajutorul care este furnizat Guvernului egiptean".

O "examinare este în curs şi se efectuează prin prisma unor măsuri luate de Guvernul interimar. Prin urmare, vor exista în mod absolut consecinţe", a adăugat Earnest, în timp ce acţiunile de represalii ale armatei efectuate împotriva unor susţinători ai lui Morsi s-au soldat cu aproape 900 de morţi în şase zile, marea majoritate fiind manifestanţi.

Spirala violenţelor s-a accelerat cu 25 de poliţişti şi 37 de deţinuţi islamişti ucişi în cel puţin 24 de ore. Luni, Departamentul de Stat a anunţat că este "profund tulburat în legătură cu morţile suspecte ale unor deţinuţi din rândul Fraţilor Musulamani" egipteni. "O asemenea violenţă nu îşi are loc în Egipt", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

Earnest a amintit că Obama a anunţat deja, joi, anularea unor exerciţii comune cu Egiptul, iar Statele Unite au amânat livrarea a patru avioane de luptă de tip F-16 către armata egipteană.

În urma acestei amânări, Washingtonul evaluează de-acum posibilitatea de a menţine sau de a suspenda livrarea unor elicoptere de atac, a recunoscut Hagel.

Pe de altă parte, reacţionând faţă de o decizie a justiţiei egiptene favorabilă fostului preşedinte Hosni Mubarak, Earnest a apreciat că reprezintă o "problemă internă egipteană".

Mubarak, înlăturat de la putere la începutul lui 2011 de o revoltă populară, a fost repus în libertate condiţionată în aşteptarea unui proces într-un caz de corupţie, dar rămâne deţinut pentru un ultim cap de acuzare.

În schimb, Earnest a repetat poziţia americană potrivit căreia "detenţiile pentru motive politice în Egipt trebuie să ia sfârşit, iar aceasta include totodată detenţia pentru motive politice a fostului preşedinte Morsi".

Prudenţa şi tergiversările politicii externe americane cu privire la conflictul egiptean sunt criticate cu putere de presă şi de către parlamentari republicani, în primul rând de către senatorul John McCain.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici