SUA califică drept "zgomotoase" anunţurile Iranului privind progrese în programul nuclear

Statele Unite au calificat drept "zgomotoase" anunţurile făcute miercuri de Iran referitor la progrese în programul său nuclear, respectiv centrifuge mai performante şi producţia de combustibil îmbogăţit la 20 la sută.

364 afișări
Imaginea articolului SUA califică drept "zgomotoase" anunţurile Iranului privind progrese în programul nuclear

SUA califică drept "zgomotoase" anunţurile Iranului privind progrese în programul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Televiziunea iraniană a difuzat miercuri imagini privind introducerea unei bare de combustibil nuclear de 20 la sută, "fabricat local", în centrul reactorului de cercetare de la Teheran, care produce izotopi pentru bolnavii de cancer.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a anunţat în paralel că 3.000 de noi centrifuge au fost puse în funcţiune la principala centrală de îmbogăţire de la Natanz.

"Sincer, nu vedem ce este nou. Nu este o ştire de importanţă. De fapt, toate acestea sunt (anunţuri) zgomotoase", a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Preşedintele iranian a ordonat de asemenea construirea a patru reactoare "pentru a asigura nevoile de cercetare şi radio-izotopii de care are nevoie ţara" pentru bolnavii săi de cancer.

"Este posibil ca ei să simtă nevoia să se laude pentru orice este legat de nuclear, dar au indicat clar că vor să revină la masa de negocieri", a apreciat Nuland.

Miercuri, Uniunea Europeană a primit un răspuns de la negociatorul şef iranian privind dosarul nuclear, Said Jalili, la cererea de explicaţii din partea şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, privind programul nuclear controversat al Teheranului.

UE a precizat că studiază scrisoarea cu atenţie, în colaborare cu partenerii săi din cadrul grupului 5+1.

În numele grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Ashton a scris în octombrie o scrisoare Iranului, în care detalia bazele pe care pot fi reluate negocierile.

Îmbogăţirea uraniului este în centrul unui conflict între Iran şi comunitatea internaţională, care se teme că programul nuclear iranian are obiective militare. Teheranul dă asigurări că programul său are un scop exclusiv civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici