SUA constată o intensificare a zborurilor aviaţiei militare ruseşti în apropierea Americii de Nord

Statele Unite au subliniat joi că aviaţia militară rusă şi-a intensificat în ultimele luni zborurile în apropiere de coastele Americii de Nord, în contextul unor tensiuni între Washington şi Moscova pe tema situaţiei din estul Ucrainei.

1073 afișări
Imaginea articolului SUA constată o intensificare a zborurilor aviaţiei militare ruseşti în apropierea Americii de Nord

SUA constată o intensificare a zborurilor aviaţiei militare ruseşti în apropierea Americii de Nord (Imagine: mediafax Foto/AFP)

"Am observat o creştere a numărului de zboruri în apropierea Americii de Nord în ultimele luni", a relevat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată despre intensificarea activităţii Marinei şi Forţelor Aeriene ruse în apropierea Europei şi Americii de Nord.

Psaki a afirmat însă că administraţia americană "recunoaşte" dreptul Rusiei de a întreprinde "o activitate obişnuită de exerciţii militare". De asemenea, ea a sugerat că Washingtonul a discutat pe această temă cu Moscova.

"O astfel de activitate trebuie să respecte dreptul internaţional, drepturile altor naţiuni şi securitatea altor aeronave şi nave", a avertizat ea.

Aceste declaraţii prudente ale diplomaţiei americane apar la câteva zile după publicarea unui raport al centrului de reflecţie European Leadership Network care detaliază mai multe incidente aeriene între Rusia şi Statele Unite în ultimele luni, după escaladarea tensiunilor în Ucraina.

Potrivit raportului European Leadership Network, bombardiere ruseşti au efectuat, spre exemplu, la începutul lui septembrie exerciţii militare în apropiere de coastele Canadei.

Pe de altă parte, Psaki a reacţionat faţă de luarea de poziţie a Ministerului rus al Apărării, care a apreciat joi că Moscova trebuie să menţină o prezenţă militară deasupra Atlanticului şi Pacificului, dar şi în Caraibi şi în Golful Mexic, ape internaţionale din apropierea coastelor Statelor Unite.

"Apreciem că mediul de securitate nu justifică o astfel de activitate militară (...). Aceasta nu pare a fi necesară", a spus purtătoarea de cuvânt.

În acelaşi timp, Australia supraveghea joi patru nave ruseşti în largul coastelor sale de nord, într-un context tensionat între cele două ţări de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici