SUA îndeamnă China să elibereze toţi activiştii, înainte de aniversarea protestelor din Tiananmen

Washingtonul a cerut marţi Beijingului să elibereze toţi activiştii pe care i-a arestat recent, în contextul împlinirii a 25 de ani de la protestele organizate în Piaţa Tiananmen.

115 afișări
Imaginea articolului SUA îndeamnă China să elibereze toţi activiştii, înainte de aniversarea protestelor din Tiananmen

SUA îndeamnă China să elibereze toţi activiştii, înainte de aniversarea protestelor din Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american de Stat, Marie Harf, China este un stat în plină dezvoltare care trebuie să acorde mai mult spaţiu dialogului politic, în timp ce autorităţile de la Beijing au consolidat cenzura şi represiunea în ultimele zile.

"Le-am cerut clar autorităţilor chineze să elibereze toţi activiştii, jurnaliştii şi avocaţii care au fost închişi odată cu apropierea celei de-a 25-a aniversări" a protestelor din Tiananmen, a afirmat Harf.

"Cred că a venit timpul ca ele să acorda mai mult spaţiu dialogului în propria lor ţară", a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Regimul comunist încearcă să evite orice aluzie la Primăvara de la Beijing, pe care armata a înăbuşit-o violent pe 4 iunie 1989, cenzurând cu asprime internetul, intimidând presa străină şi ameninţând cu o campanie de arestări în rândul disidenţilor.

Astfel, în contextul împlinirii a 25 de ani de la protestele organizate în Piaţa Tiananmen, regimul comunist de la Beijing a restricţionat accesul la motorul de căutare online Google.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici